Fråga facket Fråga facket

Barnskötare utsätts dagligen för risken att bli smittad av covid-19

Arbetsmiljö Barnskötaren Annika är en av många arbetare som dagligen utsätts för risken att bli smittad av covid-19. Hon delar LOs uppmaning att alla som arbetar i kontaktnära branscher ska vaccineras efter att de äldre och personal inom äldreomsorgen och sjukvården fått sina doser.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Annika arbetar som barnskötare på förskolan och längtar efter ett slut på den otrygga tillvaron. Hon håller med LO om vilka yrkesgrupper som ska få vaccin tidigt. Foto: Lars Forsstedt

Längre tid utomhus

Risken att utsättas för smitta ökar för den som under sin arbetsdag inte kan hålla avstånd till andra. På förskolan i södra Stockholm har mycket förändrats på grund av corona. All lämning och hämtning av barnen sker numera utomhus.

- Inga föräldrar får komma in i lokalerna, berättar barnskötaren Annika som är en av tre pedagoger som har förtroendet att ta hand om de 14 barnen på en av småbarnsavdelningarna.

Tiden de vistas ute med barnen har utökats för att undvika trängsel och få lämning och hämtning att ske så smidigt som möjligt enligt avtalade tider.

- Jag har ett superviktigt jobb! Vårt arbete är inte bara lek! Vi tar ett stort ansvar, är med och lägger grunden för barns trygghet och utveckling, säger Annika.

- Små barn behöver mycket omvårdnad, tröst och närhet. Vi strävar efter att de ska bli självständiga, men de behöver hjälp med det mesta på vägen dit.

Pandemin har påverkat barnen

Alla tycker att det är jobbigt med pandemin, betonar Annika.

- Jag ser att barnen är påverkade av det som händer. De är mer oroliga och har behov av mycket ömhet, värme och omtanke.

- De större barnen är väl medvetna om vad som gäller för att minska riskerna och påpekar ofta avståndet genom att säga: ”Två armar bort” och ”Inga kramar”.

Utvecklingssamtal per telefon

Covid-19 har ändrat på mycket. De är mer utomhus, torkar, tvättar, spritar, städar och har nya rutiner vid maten. Personalens planeringsdagar har skett via digitala kanaler och utvecklingssamtalen med föräldrarna sker över telefon.

- Det var svårt i början och kändes konstigt att föräldrarna inte kunde komma hit och se vad barnen gör, säger Annika. 

Hushållskarantän

Information och riktlinjer om vad som gäller har löpande kommit från ledningsteamet, chefer och fack. Allt för att stilla den oro som många medarbetare, föräldrar och barn känner.

- Det kommer nya saker hela tiden, säger Annika. 

Med reglerna om hushållskarantän som innebär att alla i en familj ska stanna hemma om någon har symtom känns det bättre, berättar Annika.

- Det är skönt när en mamma eller pappa ringer och säger till att det finns misstanke om sjukdom och att de alla ska håller sig hemma fram till minst två symtomfria dagar. 

- Det bygger på en tillit och respekt, säger hon. 

LOs förslag att vaccinera fler yrkesgrupper

För att minska risken att bli smittad har Annika valt bort tunnelbanan. Istället cyklar hon eller går raskt i 55 minuter till jobbet. Bilen tar hon de dagar hon ska öppna avdelningen klockan 06.30.

- Det är inte alla av mina arbetskamrater som har de alternativen utan är hänvisade till buss och tunnelbana.

Annika delar LOs uppmaning att personal i kontaktnära branscher ska vaccineras tidigt.  

- Vi är många som inte kan jobba hemifrån och som träffar flera olika människor i våra arbeten och på vår väg till och från jobbet.

- Det är lämpligt om även fler yrkesgrupper i samhället som vi inom barnomsorgen kunde bli vaccinerade efter att de äldre och personal inom äldreomsorgen och sjukvården fått sina doser, tycker Annika. 

Allt för att hålla nere smittspridningen så mycket som möjligt.

- Det måste bli ett stopp snart! utbrister Annika, som längtar efter ett slut på den otrygga tillvaron och att kunna umgås normalt igen.

Text: Sophia Gabrielsson sophia@forsstedt.se

Läs mer om LOs förslag här