Nyheter
Pressmeddelanden

Klyftorna ökar mellan makteliten och vanligt folk

Inkomstskillnaden mellan en vanlig löntagare och makteliten i samhället är den största någonsin. Det visar LOs årliga genomgång ”Makteliten” som presenteras för 19:e gången. 2017 hade de 50 direktörer på svenska storföretag som ingår i undersökningen en genomsnittlig inkomst motsvarande drygt 59 industriarbetarlöner. Årsinkomsten för storbolagens vd:ar är alltså i många fall långt mycket högre än vad en arbetare tjänar på en hel livstid.  


LO släpper rapport om makteliten

För 19:e året i rad presenterar LO rapporten Makteliten som jämför skillnaderna mellan maktelitens inkomster och vanliga löntagares löner. Undersökningen speglar makt­elitens inkomstutveckling från 1950 och framåt, och omfattar närmare 200 maktpositioner i bland annat näringsliv, politik och media.  


LO presenterar valplattform inför EU-parlamentsvalet

LO bjuder in till pressträff om de viktigaste fackliga frågorna i kommande kampanj inför EU-parlamentsvalet.


Arbetet

IF Metall i tvist om arbetstid: ”Medlemmar berövades sin ledighet”

Åtta anställda på ett kemiföretag i Gävle har inte fått den arbetstidsförkortning de har rätt till, hävdar IF Metall, som nu stämmer företaget i Arbetsdomstolen.


Avtal om arbetsmiljö i Bangladesh hotat

Miljontals textilarbetare kan snart få farligare arbetsplatser. Detta sedan Bangladeshs regering vägrat gå med på ett övertagande av ett avtal – Ackordet – som uppkom efter Rana Plaza-tragedin.