Facket direkt facketdirekt.nu

Almedalen: Avtalspension – vägen till trygga pensioner för alla?

Publicerades den

Längd: 48 min

Område:

Kopiera länk för delning

Vad händer med våra pensioner när extrainbetalningar till avtalspensionen blir vanligare bland vissa grupper på arbetsmarknaden men inte för alla? Riskerar vi då att förstärka den rådande ojämlikheten bland arbetstagare och skapa ett A, B, och C-lag bland våra pensionärer?

Många arbetstagare känner i dag oro inför att orka ett helt arbetsliv. Samtidigt skapar pensionsbeskden funderingar inför pensionen. Som ett svar på detta har allt fler fackförbund inom LO-kollektivet under de senaste åren valt att förhandla fram förstärkning av avtalspensionen för sina medlemmar. Detta i form av olika sorters kompletterande pensionspremier såsom deltidspension och extra pensionsavsättning.

Men långt ifrån alla som jobbar får ta del av några extrakronor i pensionskassan. Stora skillnader finns redan idag mellan de som har förhandlad förstärkning av avtalspensionen och de som inte har det. Även mellan mans- och kvinnodominerade yrken. Riskerar denna utveckling att leda till ett A, B och C-lag bland våra pensionärer där förhandlingsstarka grupper åtnjuter en högre avtalad pension medan andra får nöja sig med pension från det allmänna pensionssystemet? Hur löser vi bäst utmaningen med ett längre arbetsliv och vem ska säkra rättvisa pensioner och trygghet för vanligt folk?

Medverkande:

Torbjörn Johansson, avtalssekreterare, LO
Annika Strandhäll, socialminister (S)
Tobias Baudin, ordförande Kommunal

Moderator: Linda Larsson, LO