Facket direkt facketdirekt.nu

Almedalen: Hur reparerar vi sjukförsäkringen?

Seminarium Under åren har det varit många desperata rubriker om sjuka som mist sin ekonomiska trygghet. Om läkare som reagerar över den överprövning Försäkringskassan gör. Vem är det egentligen som bestämmer när du är sjuk? Och vem bestämmer att du är frisk? Hur skapar vi framtidens sjukförsäkring?


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

När sjuka människor kastas ut ur sjukförsäkringssystemet för att de bedöms som arbetsföra av en läkare de aldrig träffat då är det något som är galet. Något måste uppenbarligen göras. Vårt samhälle ska präglas av tesen till var och en efter behov, av var och en efter förmåga. Många kan vittna om att så inte är fallet inom Sveriges nuvarande sjukförsäkringssystem.

Det är naivt att tro att människor blir friska av att bli fattiga, att utöver att läka även tvingas oroa sig för sin ekonomiska trygghet. Vi behöver förändra systemet. Göra det tryggare, mer omfattande och med ett regelverk som är rimligt. Hur skulle framtidens sjukförsäkring kunna se ut?

Medverkande:

Ruth Mannelqvist, professor i rättsvetenskap, Umeå Universitet
Torbjörn Johansson, LOs avtalssekreterare
Margaretha Lööf Johanson, specialistläkare inom allmänmedicin
Robert Sjunnebo, enhetschef, LO-TCO Rättskydd
Anders Printz, kanslichef Vårdförbundet

Moderator: Isabelle Ljungberg, LO

Dag: onsdag 3 juli
Tid: 16.00-17.00
Plats: Cramérgatan 2, Visby

Seminariet direktsänds i LO Play

Hantering av personuppgifter
Med anledning av dataskyddsförordningen (GDPR) vill vi informera om att vi på våra arrangemang fotograferar, filmar och gör ljudupptagningar som används på LOs hemsida/sociala medier. Vi gör det för att fler ska kunna ta del av LOs arrangemang och som en del av LOs opinionsbildning. Om du har invändningar mot hur vi hanterar personuppgifter, kontakta LOs dataskyddsombud. Läs mer om LOs hantering av personuppgifter.