Facket direkt facketdirekt.nu

Gröna frågor på Grönland

Internationellt


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Hur ska fackföreningsrörelsen arbeta för att skapa jobb och tillväxt på ett sätt som tar hänsyn till miljön, klimatet och det lokala samhället?
Den frågan diskuterades i förra veckan på en klimatkonferens som Nordens fackliga samorganisation anordnade i Ilulissat på Grönland. Syftet var att diskutera dels Grönlands specifika utmaningar och dels hur klimatet påverkar oss alla.

Från Sverige deltog bland annat Johan Hall, ansvarig för klimatfrågor på LO, som talade på temat råvarustrategi för Norden. Han kunde konstatera att det i dagsläget inte finns någon sådan men att det skulle behövas.

Övriga talare var bland annat Annika Strandhäll, ordförande för fackförbundet Vision som beskrev hur organisationen konkret arbetar för hållbar miljö, och Bela Galgoczi från Europafackets forskningsinstitut ETUI som gav ett internationellt perspektiv.

I samband med konferensen antog Nordens fackliga samorganisation ett uttalande där man uppmanar Grönlands nyvalda landsstyrelse att värna om den nordiska arbetsmarknadsmodellen och Grönlands naturrikedomar.

- Den nordiska arbetsmarknadsmodellen med starka parter och flexibla kollektivavtal måste värnas och försvaras i hela Norden. Norden har också mycket att vinna på att gemensamt värna sina naturresurser, skriver man bland annat i uttalandet.

Läs uttalandet här.

Text: Lise-Lotte Lenberg
Foto: Mika Domisch