Fråga facket Fråga facket

Avtalsrörelsen 2020

Kollektivavtal Mer pengar i plånboken, höjda pensioner och bättre arbetsmiljö. Det är några av de krav som 12 förbund kommer att driva i en gemensam LO-samordning under avtalsrörelsen 2020.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

LO kräver mer pengar i plånboken, höjda pensioner och bättre arbetsmiljö i årets avtalsrörelse. Foto: Lars Forsstedt

På grund av coronakrisen pausas avtalsrörelsen

Coronaviruset har tvärbromsat Sverige. För många LO-medlemmar står försörjningen på spel. Parternas viktigaste uppgift just nu är att skydda så många löntagare och företag som möjligt. LO och Svenskt Näringsliv rekommenderar därför att avtalsförhandlingarna pausas och återupptas i höst.

-------------------------------

Mer pengar i plånboken

LO-förbunden kräver ett löneutrymme på 3 procent. Det innebär 783 kronor för de som tjänar under 26 100 kronor.

- Det här kommer att ge våra medlemmar mer i plånboken. Särskilt i branscher med låga löner och en hög andel kvinnor, säger LOs avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

Se pressträff om avtalsrörelsen i LO Play

Högre pensioner och bättre arbetsmiljö

I LO-samordningen ingår även krav på förbättring av tjänstepensionen, starkare skydd mot sexuella trakasserier och bättre möjlighet till rehabilitering.

Förbättringen av pensionen handlar om att inbetalningarna ska ske redan från 20-årsåldern. I dag påbörjas inbetalningarna från 25 års ålder. 

- Vi har ett ansvar för unga medlemmars framtid. Därför är jag särskilt stolt över att vi enats om den här satsningen, säger LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Läs mer om avtalspension här

12 LO-förbund eniga om samordning 

De 12 förbund som står bakom LO-samordningen kommer gemensamt att driva kraven gentemot arbetsgivarna. Det handlar framför allt om mer pengar i plånboken, högre pensioner och bättre arbetsmiljö.

Kommunal och Pappers har ställt sig utanför LO-samordningen.

Utdrag ur gemensamma krav inför Avtal 2020 (pdf)

Förhandlingar om flexibilitet och trygghet

LO, PTK och Svenskt Näringsliv har också enats om en avsiktsförklaring för förhandlingar om flexibilitet och trygghet i arbetslivet. Förhandlingarna gör nu uppehåll under avtalsrörelsen och ska återupptas 1 augusti 2020.

Läs mer här