Fråga facket Fråga facket

LOs politiska plattform inför valet 2014

Opinionsbildning Sveriges löntagare behöver en ny politik och en ny regering. Arbetslösheten är i dag högre än vid regeringsskiftet 2006. Otryggheten har ökat när välfärden skurits ner och arbetslöshets- och sjukförsäkringen försämrats. Istället har resurserna gått till massiva skattesänkningar, mest till dem som tjänar mest, utan att det gett fler jobb och med enda resultat att klyftorna i Sverige har ökat. Sverige kan bättre.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Foto: Lars Forsstedt

Byt politik

LO arbetar för ett jämlikt samhälle med små klyftor och låg arbetslöshet. I ett jämlikt samhälle lever människor längre, presterar bättre och är friskare. Där är kriminalitet och våld mindre utbrett och den sociala rörligheten högre.

De rika får mest

Ett mer jämlikt och rättvist samhälle kräver klokt investerade resurser. I dag fördelas våra gemensamma resurser snett. När regeringen sänker skatter och sjösätter reformer går 26 procent av pengarna till den rikaste tiondelen av befolkningen, medan den tiondel av befolkningen som är allra fattigast bara nås av en procent av satsningarna. Efter åtta år har denna politik varken gett fler jobb eller större rättvisa.

Full sysselsättning, jämlikhet och framtidstro

LO engagerar sig i valrörelsen för att minska arbetslösheten, förbättra arbetsvillkoren för LO-förbundens medlemmar och minska klyftorna i samhället. Förbättringar av arbetslöshets- och sjukförsäkringarna måste ske under nästa mandatperiod och stora investeringar i skolan och vården måste till. Även viktiga jämställdhetssatsningar måste genomföras, bland annat med syfte att uttaget av föräldradagar ska bli mer jämställt. På så vis värnar vi den svenska modellen och bygger ett hållbart samhälle med full sysselsättning, jämlikhet och framtidstro. 

LO vill i valet 2014 byta riktning på politiken genom att arbeta för ökad jämlikhet, full sysselsättning och Socialdemokratiska valsegrar.

LOs politiska plattform inför valet 2014 (pdf)