Fråga facket Fråga facket

Swaziland kränker mänskliga rättigheter

Internationellt Swaziland fortsätter att kränka mänskliga rättigheter i arbetslivet. Regimen planerar att upplösa två fackliga federationer i landet. LO har skickat en protest till premiärministern.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Kränkningar av föreningsfrihet

LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson har skickat en protestnot till Swazilands premiärminister Barnabus Sibusiso Dlamini med anledning av regimens planer på att upplösa de fackliga federationerna Trade Union Congress of Swaziland (TUCOSWA) och Amalgameted Trade Unions of Swaziland (ATUSWA).

Swaziland kränker därmed ILOs kärnkonvention 87 om föreningsfrihet och skydd för organisationsrätten. Kungen förbjuder också arbetsgivarföreningar.

Våld en del av vardagen

Swaziland i Afrika saknar demokrati och mänskliga rättigheter. Kränkningar av mänskliga rättigheter i arbetslivet och våld mot fackliga företrädare är en del av vardagen. Landet behöver bli en rättsstat, införa demokrati och fullt respektera de mänskliga rättigheterna.

Rik kung, fattigt folk

Swaziland är Afrikas sista absoluta monarki, där kung Mswati III utser både statsministern och andra politiska befattningar. Han anses vara en av de rikaste monarkerna i världen, medan en tredjedel av befolkningen i hans land lever på svältgränsen och två tredjedelar är fattiga.

Egentolkad terrorism

Politiska partier är förbjudna med hårt reglerad mötes- och yttrandefrihet genom en mycket töjbar lagstiftning för ordning och terrorism. Regimen definierar själv vad som är terrorism.

Text: Reine Boström