Facket direkt facketdirekt.nu

Otrygga anställningar ökar visar ny rapport från LO

Arbetsmarknad Visstidsanställningarna ökar och värst drabbade är unga mellan 16 och 24 år vilket gör att unga inte kan etablera sig i samhället på lika villkor som andra grupper.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Unga tvingas sova med mobilen under kudden.
Unga tvingas sova med mobilen under kudden. Foto: Lars Forsstedt

Unga är vår tids daglönare

Över hälften, 52 procent av ungdomar i gruppen 16-24 år, jobbar på visstidsanställningar. Det är inom hotell- och restaurangbranscherna och handeln som korta anställningar förekommer mest och de senaste fem åren har dessa anställningsformer ökat snabbt.

- Det är en orimlig situation. Vi ser att många unga vuxna i dag sover med mobilen under kudden eller står med mobiltelefonen i duschen, livrädda för att missa det där jobbet där man får gå ut och jobba några timmar, säger LOs vice ordförande Tobias Baudin.

Den verkligheten innebär att utan fast anställning går inte att få ett förstahandskontrakt på en lägenhet. Det går inte att planera en vanlig tillvaro som semester eller om man kan fira jul med släkten.

Siffror från rapporten

Tidsbegränsade anställningar är vanligare bland arbetare än bland tjänstemän och vanligare bland kvinnor än bland män. De sektorer som har minst visstidsanställningar är tillverkningsindustrin och byggverksamheten.

Första kvartalet 2014 hade drygt 4 miljoner människor en anställning i Sverige. Av dem hade 15 procent någon form av tidsbegränsad anställning. 20 procent av arbetarna är tidsbegränsat anställda jämfört med 12 procent av tjänstemännen.

Det skiljer sig i anställningsformer också mellan kvinnor och män. Bland arbetarkvinnor har 25 procent fler än männen tidsbegränsade anställningar. Mellan kvinnor och män i tjänstemannayrken är skillnaden mindre. Kvinnor står här för 13 procent och män för 10.

Den grupp som har minst visstidsanställningar är de som är mellan 55-64 år. Där är siffran 6 procent.

Läs hela rapporten Anställningsformer 2014

Diagram:

Tidsbegränsat anställda efter klass och kön år 2014

Tidsbegränsat anställda efter ålder år 2014. Samtliga anställda.

Tidsbegränsat anställda arbetare efter sektor år 2014.

Christina Jonsson
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.