Facket direkt facketdirekt.nu

Barndomstolen – makthavare grillas av barn

Opinionsbildning Clara och Moa från Unga Örnar frågar makthavare vad de gör för barn och framförallt vad de kan göra bättre med hjälp av barnkonventionen.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Tobias Baudin med nytt perspektiv.
Tobias Baudin med nytt perspektiv.

Omvända perspektiv 

Det är ett återkommande inslag hos LO under Almedalsveckorna att vända upp och ner på perspektiven för barn och vuxna. De som fick pröva barnets perspektiv i år och klättra upp i den enormt stora fåtöljen var Tobias Baudin, LOs förste vice ordförande, Alice Bah Kuhnke, generalsekreterare för myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, Gustav Fridolin, språkrör för Miljöpartiet och Mona Sahlin, tidigare partiordförande för Socialdemokraterna.

Frågorna var raka och tydliga och vitt varierade mellan bästa sommarminnet, om man gillar glass eller godis bäst men också om vad makthavarna kan göra för att förbättra tillvaron för barnen och framförallt hur barnkonventionen kan användas här på bästa sätt.

En bra fritid och sommarminnen

Först upp i fåtöljen var Alice Bah Kuhnke som fick frågan vems ansvar det är att barn har en bra fritid och få möjlighet att samla på goda sommarminnen.

- Det är alla vuxnas ansvar som är nedbrutet på flera plan. Det finns ett kommunalt ansvar. Skolan har till viss del ett ansvar för fritiden. Min myndighet har ett ansvar. Nu har vi fått ett uppdrag av regeringen att göra fokusrapporter kring ungas fritid och organisering. Men det är allas vårt ansvar.

Rätt till fred och frihet 

Alla barns rätt till att växa upp i fred och frihet är den artikel i barnkonventionen Alice Bah Kuhnke ser som viktigast bland andra viktiga. Svårare var frågan om vad bandmedlemmarna heter i One Direction men det klarnade efter en stund.

Vad är det viktigaste du kan göra för att barn och unga ska få en schysst uppväxt?

- Jag skulle vilja säga, gräv där du står. Granska dig själv och fråga, vad har jag för förutsättningar att bidra till den värld jag tror är den bästa. Jag är ju makthavare och jag har fem år på mig att leda den här myndigheten. Sedan är jag också förälder och aktiv i föreningar och i skolan.

Tillgång till grundläggande skolgång

Nästa till grillning, Gustav Fridolin. När han inte är språkrör för Miljöpartiet är han lärare.

Gustav Fridolin har svårt att skilja ut den viktigaste artikeln i barnkonventionen.

- Hela poängen med konventionen är att den ena artikel leder till den andra. Men en som jag tror är väldigt viktig för att hela konventionen ska bli verklighet är att alla barn ska få tillgång till grundläggande skolgång.  Om man får självkänslan att kunna läsa, räkna och skriva kan man också påverka samhället. Man får makt och det tycker jag unga ska ha.

Gustav Fridolin tycker att barnkonventionen ska bli lag med den viktigaste anledningen att det skulle tvinga fram ett arbete där lagen jämfördes med de olika lagar som handlar om barn i dag.

- Då skulle vi tydligare se hur vi lever upp till barnkonventionen.

Varför klarar inte alla barn skolan?

- Den största förklaringen är att barnen inte får den tid de behöver med sin lärare när man känner att det här är svårt. Jag kommer inte vidare. Man behöver någon som kan sätta sig ner och förklara, ge ett tips eller bara få en att tycka att det här är faktiskt roligare än jag trodde.

Lite läskigt i stora fåtöljen 

Tobias Baudin tyckte det var lite läskigt att sätta sig i fåtöljen och det var meningen, enligt den unga utfrågaren.

- En Flappy bird är ett spel man har i paddan, visste Tobias Baudin.

En viktig artikel i bankonventionen är att barn ska ha rätt till fritid och lek, inte arbeta eller oroa sig för ekonomin. Om barnkonventionen blev lag skulle det hjälpa till att fokusera på barns rättigheter i allt vi gör, menar Tobias Baudin.

- Det är viktigt också att barnens föräldrar har ett jobb och en lön och veta vad de kommer att tjäna nästa månad och veta när de kan ha semester. Det är också viktigt med heltidsanställningar. Nu är det framförallt mammor som jobbar där de inte vet om de ska jobba nästa månad. Då vet de inte heller när de ska vara lediga och när de kan leka med sina barn.

Sist upp - Mona Sahlin

Ingen kan tvinga någon att gifta sig med någon man inte älskar. Mona Sahlins favoritartikel i barnkonventionen.

Hur kan du se till att inga barn blir kränkta på grund av det land de kommer ifrån?

- Det jobbar jag med varje dag. Jag jobbar ju mot rasism. Att vara rasist är att säga att jag är mer värd än någon annan, har bättre hudfärg eller har en bättre gud. Då är det många som är tysta. Vuxna måste våga säga ifrån och hjälpa barnen.

Om barnkonventionen skulle bli lag, som Mona Sahlin tycker, skulle barn ha rättigheter bara för att de finns.

- Inte bara för att de hör till sina föräldrar.

Och det här med att killar får större uppmärksamhet i klassrummet?

- Så var det när jag gick i skolan också. Vi tjejer måste stötta varandra. Systerskap heter det.  

Detta seminarium måste ni uppleva. Se seminariet på LO play.

Christina Jonsson
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.