Facket direkt facketdirekt.nu

Byggnads pratar politik alla år – inte bara valår

Opinionsbildning För Byggnads medlemmar handlar valet om ordning och reda på arbetsmarknaden. De är oroliga för lönedumpning, försämrade villkor och utnyttjande av människor från andra länder.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Byggjobbare får valinfo på kafferasten.
Byggjobbare får valinfo på kafferasten. Foto: Christina Jonsson

Valrörelse sedan i våras

Leif Nysmed är ombudsman på Byggnads avdelning Stockholm-Gotland. Han har varit ute och pratat med medlemmar ute på arbetsplatserna inför årets val och startade inför EU-valet i våras. Efter ett semesteruppehåll drog valrörelsen igång igen. Leif Nysmed har personligen kört ganska intensivt den senaste månaden.Ombudsman på Byggnads Stockholm-Gotland Leif Nysmed

- Vi är nog uppe i 150 besökta arbetsplatser med den här i dag. Det är både små och stora arbetsplatser från två man upp till cirka ett par tusen. På Norra Karolinska sjukhuset, NKS, jobbar ett par tusen byggarbetare.

Leif Nysmed har svårt att uppskatta hur många personer de pratat med tillsammans.

- Personligen har jag haft cirka 500 personliga samtal med medlemmar under den här perioden. Det ska gärna upp till 600 innan söndag hade jag tänkt. Jag ska upp till Hallstavik och prata med pappersarbetarna i dag också.

10-punktsprogram från LO och partiet

Det Leif Nysmed pratar om på arbetsplatserna är det 10-punktsprogram som partiet och LO presenterade på en av Byggnads arbetsplatser i Fruängen i höstas. Uppmaningen är att gå och rösta, och politik, det pratar de alltid om på arbetsplatserna alla år även när det inte är valår.

- De tio punkterna handlar om ordning och reda på arbetsmarknaden. Vi är en bransch som lider väldigt mycket av att det är ganska stökigt och våra medlemmar är oroliga för utvecklingen med lönedumpning, försämrade arbetsvillkor och utnyttjande av människor från andra länder.

Arbetskraftsinvandring från tredje land

Det är inte bara européer som kommer hit utan också arbetskraftsinvandring från tredje land. Det kommer mycket folk från Vitryssland, Uzbekistan och Mongoliet. Arbetsgivarna har rätt att ta in arbetskraft från tredje land om man inte får tag i arbetskraft i Sverige eller i Europa.

Svenska villkor ska gälla i Sverige

- Jag vet inte hur svårt det kan vara att hitta arbetslösaByggjobbare från Skanska som bär in gipsskivor på våra arbetsplatser
så man måste bort till Mongoliet och hämta dem. Oavsett, de är här nu, och då ska de jobba på samma villkor som vilken annan svensk som helst. I Sverige gäller svenska villkor. Det är min bestämda uppfattning och det är våra medlemmars uppfattning, deklarerar Leif Nysmed.

Det finns vissa sympatier för SD

Det har skrivits mycket i media om sympatier för Sverigedemokraterna på byggarbetsplatser.

- De finns tendenser att sympatisera med SD. Jag ska vara riktigt ärlig. När jag har varit ute stöter jag på de tendenserna hos småföretagare som lägger anbud och blir utkonkurrerade av oseriösa som inte betalar skatter, inte betalar seriösa löner. Där är det större stöd för SD än vad det är på arbetsplatser som den här, som Skanska. Här är fortfarande ordning och reda och inte samma lönedumpning. Också på mindre arbetsplatser är sympatierna för SD större än på stora arbetsplatser. Det är en tendens som det inte finns någon statistik på men det är en känsla jag har, säger Leif Nysmed.

Rösta för ordning och reda på söndag

- Vill vi ha ordning och reda på svensk arbetsmarknad så handlar det om att gå och rösta på söndag. Det handlar om att rösta bort Alliansen och Alliansens stödparti Sverigedemokraterna. SD röstar med
Alliansen i nio av tio frågor som är avgörande i riksdagen. Det är ett stödparti. Det är ett borgerligt högerparti. Det är inget arbetarparti.

Bygglaget renoverar hyresrätter

Markus Broman är lagbas på Skanskas bygge som får besök i dag. Ingen partipolitisk information släpps in på bygget så eftermiddagens kafferast flyttar ut i parken.

Lagbas Markus BomanDet är ett stort bygge bygglaget jobbar på. Totalrenovering av hyresrätter åt Svenska Bostäder. Bygget drogs igång 2009 och ska vara klart 2017 ungefär.

Markus Broman vet vad han ska rösta på och det har inte varit svårt att bestämma sig. Det har inte heller varit svårare att bestämma sig i år än inför tidigare val och han röstade som en självklarhet i EU-valet i våras.

Stark kultur i byggsvängen

- Jag röstade på samma parti i EU-valet som jag gör inför valet på söndag. Vi har en väldigt stark kultur i den här svängen så det är egentligen inga konstigheter. De äldre har det i alla fall. De yngre har också sett vad som hänt de senaste åtta åren och börjar haja lite grand vad det handlar om. Men jag säger samma som Leffe. Skiter i vad ni röstar på bara ni går och röstar. Och det körde jag samma inför EU-valet.

Christina Jonsson
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.