Facket direkt facketdirekt.nu

Det borgerliga manifestet ett slag i luften

Arbetsmarknad Alliansen har i dag presenterat sitt valmanifest. LOs ordförande ser det som andefattigt och antifackligt. Inte en enda ansats för att pressa ned arbetslösheten, säger Karl-Petter Thorwaldsson.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

LOs ordförande gör arbetsplatsbesök på Kynningsrud AB i Uddevalla. Foto: Patrick Roselin

Manifesterar uppgivenhet

LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson tog del av Alliansens valmanifest när han besökte Uddevalla under dagen. Det är en både förvånad och upprörd LO-ordförande som recenserar manifestet.

- Det är ett oerhört uppgivet och andefattigt dokument. Enligt dem själva har de gjort allt rätt och därför behöver heller inget nytt göras. Det i en situation när nästan 400 000 personer är arbetslösa och vi har en av de största ungdomsarbetslösheterna i Europa, säger LOs ordförande.

- Jag ser Alliansens valmanifest som ett stort slag i luften.

Hög arbetslöshet och dålig a-kassa

I manifestet finns inga förslag om förbättringar av a-kassan, något som de tre fackliga centralorganisationerna efterlyst länge.

- Alliansens vallöfte är att vi i fyra år till ska acceptera en a-kassa som ger max 680 kronor i ersättning per dag, ett socialbidrag snarare än en omställningsförsäkring som ger ekonomisk trygghet i förändring, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

- Det är ett direkt slag mot den svenska modellen, ett antifackligt valmanifest.

Otryggare jobb

Alliansens förslag att öka tiden för provanställning från dagens 6 månader till det dubbla, 12 månader, gör LO-ordföranden upprörd.

- Vi behöver baske mig inte fler visstidsanställningar. Det finns redan i dag en uppsjö av korttidsanställningar och många unga vuxna är redan hårt drabbade av osäkerhet och otrygghet på arbetsmarknaden.

Tomt på viktigt innehåll

Som kuriosa kan nämnas att i det 128-sidiga valmanifestet inte finns med något om kollektivavtal, schysta villkor, rätt till heltid, trygga anställningar eller arbetsvillkor.

Läs mer om LOs valrörelse här.

Besök även LOs kampanjsida Sverige kan bättre.

Jonas Wall
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.