Facket direkt facketdirekt.nu

En politik för full sysselsättning

Ekonomi Tisdagen den 21 maj samlades LOs representantskap på ABF-huset i Stockholm. LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson öppnade mötet med att tala om den ökande arbetslösheten.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Foto: Lars Forsstedt

Fler bostäder och mer personal i välfärden

LOs ordförande konstaterade att arbetslösheten ökar klyftorna i samhället och förespråkade investeringar och satsningar för fler jobb.

- Vi inom fackföreningsrörelsen ska ta fram en politik för full sysselsättning, sa han och konstaterade att det finns enorma behov av till exempel nya bostäder. Det skulle också behövas mer personal inom vård, skola och barnomsorg.

- Varför ska det vara större barngrupper på förskolan när det finns arbetslösa som skulle kunna arbeta som förskollärare och barnskötare?

Verktyg för fler jobb

Representantskapet gästades av Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Han höll inte helt oväntat med om att det behövs en ny politik för att få ner arbetslösheten.

- Det är svensk arbetarrörelses uppgift att visa att det finns en annan väg.

- Arbetslösheten är ingen naturlag, sa Stefan Löfven och påpekade att det faktiskt finns verktyg för att skapa fler jobb.

- Vi kan heller inte ha en patriarkal arbetsmarknad där kvinnorna får stå tillbaka, sa han och förespråkade tryggare anställningar och lika lön för lika arbete.

Därefter rapporterade LOs avtalsekreterare Torbjörn Johansson om avtalsrörelsen. LO-utredaren Ulrika Vedin samt LO-ekonomen Thomas Carlén informerade om projektet Arbetsmarknaden efter krisen.

Representantskapet hann också med att diskutera LOs verksamhetsplan för 2014 och vad som är planerat för Almedalsveckan i sommar.

Se hela representanskapet i LOs webb-tv.

 

 

 

Kalle Holmqvist/LO/SE
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.
LOs representantskap

Representantskapet är LOs högsta beslutande organ mellan kongresserna och samlas två gånger om året. Det består av LOs styrelse samt av 100 ledamöter som utses av de olika förbunden inom LO.