Facket direkt facketdirekt.nu

Facket besöker ungdomar på sommarjobbet

Ung i facket Nu drar LOs årliga kampanj Facket på sommarjobbet igång. Under kampanjen söker LO upp sommarjobbande ungdomar på deras arbetsplatser och informerar om rättigheter och skyldigheter i arbetslivet.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

tivoli
Sommarjobb på tivoli. Foto: Lars Forsstedt

Ungdomar får stöd på sommarjobbet 

Nu drar LOs årliga kampanj Facket på sommarjobbet igång. Under kampanjen söker LO upp sommarjobbande ungdomar på deras arbetsplatser och informerar om rättigheter och skyldigheter i arbetslivet. 

Sommarjobbare och extrajobbare hör till dem som ofta råkar illa ut på arbetsmarknaden. Oklara arbetsförhållanden, för låga eller helt uteblivna löner, svartjobb och gratis provjobb är bara några svårigheter som ofta drabbar dem.

Under sommarmånaderna besöker LO-distrikten runt om i landet arbetsplatser där många ungdomar jobbar. Facket finns också på plats på festivaler och andra events som samlar många unga.

50 000 unga får besök 

Malin Norberg är LOs ungdomssekreterare.

- Sammanlagt besöker vi cirka 10 000 arbetsplatser och träffar mellan  40 000 och 50 000 ungdomar varje sommar.

- Vi kommer bland andra evenemang att finnas på Emmabodafestivalen, Putte i Parken, Dreamhack och SSUs valläger.

Fackets hjälptelefon ger gratis hjälp

En viktig del av LOs sommarkampanj är Fackets hjälptelefon. Dit kan alla ringa helt gratis. Hjälptelefonen har funnits i över 20 år och har genom åren hjälpt tusentals ungdomar som ringt in.

- Den vanligaste frågan handlar om lönen. Andra frågor rör ofta anställningsvillkor, så kallade solskensavtal och gratis provjobb har blivit väldigt mycket vanligare på senare år. Många tror att de är skyldiga att acceptera sådant, vilket de verkligen inte är, säger Malin Norberg.  

Telefonnumret till fackets hjälptelefon är 020 – 56 00 56 och telefonen är öppen vardagar mellan 09.00 och 18.00. Det går också bra att ställa en fråga här till Fackets hjälptelefon.

 

Christina Jonsson
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.