Facket direkt facketdirekt.nu

Filmpremiär - Reinfeldts Sverige

Opinionsbildning I dag lanserar LO dokumentärfilmen "Reinfeldts Sverige – siffror och berättelser från ett förändrat land". Projektet är unikt i svensk politisk kommunikation.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Filmpremiär - Reinfeldts Sverige

Ökade klyftor och arbetslöshet

Den över 20 minuter långa filmen ger röst åt LO-förbundsmedlemmarnas oro, hopp och längtan och kan delas in i två delar.

I den första delen presenteras ett urval av hård statistik om vad regeringens skattesänkningspolitik under åtta års tid har lett till.

Tobias Baudin, LOs vice ordförande- Klyftorna ökar mest i Sverige i hela OECD-området, säger Tobias Baudin, LOs förste vice ordförande.

- I årets budget skulle över en fjärdedel av de föreslagna skattesänkningarna gå till de tio procent av befolkningen som tjänar mest medan de tio procent som tjänar minst endast får en procent.

De som tjänat minst på skattesänkningarna har betalat mest för dem i form av försämrad a-kassa och försämrad sjukförsäkring.

- Mest slående är dock att arbetslösheten idag är högre än när den borgerliga regeringen tillträdde 2006 och att 100 000 fler saknar i dag jobb.

Berättelser från vardagen

I den andra delen av filmen träffar vi människorna som bor, arbetar och strävar sig fram i dagens Sverige. Verkliga människor som utan manus eller regi berättar om sina liv och hur de upplevt förändringarna av det Sverige de älskar.

Personer som har drömmar om att byta jobb men inte vågar på grund av provanställningstiden, som oroar sig för sina barns framtid när arbetslösheten växer och otryggheten breder ut sig. En verklighet som inte alltid är synlig i de politiska finrummen men som alla behöver höra.

Tänka till och känna efter

Filmen är motsatsen till korta Youtube-anpassade 90 sekundersklipp och twitterfierade 140 tecken långa slogans.

- Den ger möjlighet för människor att tänka till och känna efter, säger Johan Ulvenlöv, ansvarig för strategi och opinion i digitala medier på LO. 

Filmen recenserar inte Fredrik Reinfeldts personliga egenskaper. Däremot lyfter den effekterna av regeringens politik.

- Att statsministern själv attackerar filmen innan han ens sett den visar att filmens innehåll oroar Fredrik Reinfeldt. Regeringen verkar rädd för siffror, fakta och statistik som belägger hur Sverige har förändrats de senaste åtta åren, säger Johan Ulvenlöv.

- Fagra löften om att bryta utanförskapet, få ner arbetslösheten och samtidigt värna välfärden känns avlägsna.

Filmen Reinfeldts Sverige – siffror och berättelser från ett förändrat land

Diskutera filmen: #ReinfeldtsSverige

Jonas Wall
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.