Facket direkt facketdirekt.nu

Full sysselsättning kommer först

Organisationsfrågor På LOs representantskap pratade Karl-Petter Thorwaldsson och Carin Jämtin (S) om valresultatet. LO kommer fortsätta att driva kravet på full sysselsättning.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Foto: Jonas Wall

Starkare arbetarskydd

Onsdagen den 22 oktober hölls LOs representantskap på ABF-huset i Stockholm. Dagen är också skyddsombudens dag, vilket LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson tog upp i sitt inledningstal.

- Vi måste ha ett starkare skydd för arbetare ute i deras vardag, sa han.

Statsminister med facklig bakgrund

Karl-Petter Thorwaldsson talade om valet och konstaterade att LO jämfört med tidigare år drev en mer självständig valrörelse, med lite mer distans till Socialdemokraterna. Även om det parlamentariska läget är besvärligt visar valresultatet tydligt att väljarna vill ha en ny politik. 

Sverige har fått en statsminister med facklig bakgrund. För bara några år sedan var Stefan Löfven själv ombud på LOs representantskap.

Ny politik behövs

Karl-Petter Thorwaldsson såg fram emot en ny politik. LO kommer att ställa krav på den nya regeringen.

- Det kommer inte att bli konfliktfritt. Men nu är de som sitter i regeringen i samma lag som oss och det gör att vi kan flytta fram positionerna.

Kamp för full sysselsättning

LO tänker fortsätta trycka på för full sysselsättning.

- Så länge vi har hög arbetslöshet kommer arbetsgivarna att kunna spela ut oss mot varandra. Den enda lösningen är att det skapas fler jobb så att arbetslösheten minskar.

Representantskapet gästades av socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin, som talade om den nya regeringens utmaningar. Hon höll med Karl-Petter Thorwaldsson om att arbetslösheten är den viktigaste frågan.

- Jobben måste bli fler. Det är för människans individuella frihets skull men också för landets ekonomi.

En självständig utrikespolitik

Carin Jämtin tog också upp utrikespolitiken. Den nya regeringen kommer att erkänna staten Palestina och hålla Sverige utanför Nato.

- Vi kan göra skillnad fast vi är ett litet land. Vi måste ha en självständig försvarspolitik och en självständig utrikespolitik.

Hon berättade om regeringens förslag om vinster i välfärden och trodde att det skulle gå att få igenom det mesta av förslagen i riksdagen.

- Guldruschen är över i den svenska välfärden, lovade hon.

Arbetsmiljö och anställningstrygghet

Representantskapet behandlade motioner om bland annat arbetsmiljö och anställningstrygghet.

Representantskapet består av LOs styrelse samt drygt 80 ledamöter som utses av de olika förbunden inom LO. Det sammanträder två gånger om året och är LOs högsta beslutande organ mellan kongresserna.

Se hela representantskapet i LO Play.

Kalle Holmqvist/LO/SE
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.