Facket direkt facketdirekt.nu

Inget fotbolls-VM utan arbetarnas rättigheter

Internationellt Världsfacket sätter press på Fifa för arbetarnas rättigheter inför fotbolls-VM i Qatar. Världsfackets kongress kräver att det internationella fotbollförbundet ska garantera mänskliga rättigheter i arbetslivet i länder för stora evenemang.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

4000workers
Världsfacket sätter press på Fifa.

Gästarbetare dör varje dag 

Världsfackets kongress varnar för att upp till 4 000 liv riskeras innan avspark för fotbolls-VM i Qatar 2022.Varje dag uppges gästarbetare dö, fler än 1 000 arbetare har dött av bland annat fallolyckor och hjärtattacker efter uttorkning.

-  Qatar är en slavstat. Arbetare dör och om Fifa inte agerar delar organisationen skulden, sa Världsfackets generalsekreterare Sharan Burrow på kongressen i Berlin.

Slavliknande förhållanden på byggen 

Arenor och infrastruktur byggs under närmast slavliknande förhållanden där migrantarbetare utnyttjas med mycket dåliga löner och livsfarlig arbetsmiljö. Enligt en ny lista från Världsfacket över världens sämsta länder för arbetare är Qatar ett av världens sämsta.

Världsfacket kräver av Fifa att värdlandet ska respektera de mänskliga rättigheterna, att arbetarna ska ha rätt att organisera sig fackligt och att de måste få rätten att förhandla om löner och andra arbetsvillkor.

Läs mer på Världsfackets, ITUCs, hemsida.

Text: Reine Boström

Reine Boström
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.