Facket direkt facketdirekt.nu

Jesus var inte Sverigedemokrat

Opinionsbildning Kyrkan har utvecklats från att vara på överhetens sida till nästan en allierad med radikala krafter i samhället. Nu vill SD vrida klockan tillbaka. Jag är 100 procent säker på att Jesus hade ogillat SD, sa LOs ordförande när han röstade i kyrkovalet.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson förhandsröstar i kyrkovalet.
LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson förhandsröstar i kyrkovalet. Foto: Christina Jonsson

Kyrkan har viktig roll i samhället

Den svenska folkkyrkan har alltid varit ett viktigt begrepp och kyrkan har haft en viktig roll i våra samhällen runt om i Sverige. LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson har träffat många människor som blivit hjälpta och han har alltid haft stor respekt för kyrkan.

– Jag är inte särskilt kyrklig men har alltid varit medlem i kyrkan och med medlemskapet kommer möjligheten att påverka kyrkans inriktning. Jag tycker att de senaste 20 till 30 åren har utvecklingen i Svenska kyrkan gått från en högkyrklig institution som var väldigt mycket på överhetens sida till att vara nästan en allierad med radikala krafter i samhället. Jag vill att kyrkan ska fortsätta vara en folkkyrka och en radikal röst i samhället.

Vill inte få in intolerans i kyrkan

Karl-Petter Thorwaldsson har också sett att de politiska motståndarna Sverigedemokraterna har slagit ner väldigt hårt i valrörelsen på att de vill att kyrkan ska överge sina ställningstaganden om bistånd, om hjälp till flyktingar och hur kyrkan ser på homosexuella.

 – Kyrkan har gjort mycket bra de senaste tio åren. Nu vill SD att kyrkan ska gå tillbaka. De står för ett helt annat samhälle än det jag vill ha. Jag tycker det är viktigt att rösta emot en sådan utveckling. För mig är det enkelt. Jag är ju socialdemokrat och får nu samtidigt möjligheten att rösta på min företrädare Wanja Lundby-Wedin. Jag vet vad Socialdemokraterna står för. Det ena skälet för en röst på Socialdemokraterna är att inte få in intolerans i kyrkan.

Kyrkans anställda är medlemmar i Kommunal

Det andra skälet är att Svenska kyrkan är en väldigt stor arbetsgivare. De som jobbar där är medlemmar i LOs fackförbund Kommunal. Det gör det också lätt att rösta på Socialdemokraterna, för att de anställda ska få bra arbetsvillkor och schysta löner. Om man har rösträtt och får vara med att påverka ska man alltid göra det. Ett högt valdeltagande ger mycket större mandat, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Bra argument för ickereligiösa

– Trots att jag inte själv är troende är jag 100 procent säker på att Jesus hade gravt ogillat Sverigedemokraterna. Jag är helt säker på det! Sverigedemokraterna hade aldrig hjälpt Maria Magdalena och Sverigedemokraterna hade aldrig hjälpt de som var fattiga och sjuka och i behov av samhällets hjälp. Som icke-religiös är det ett bra argument att gå och rösta.

 

 

 

 

Christina Jonsson
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.
Kyrkovalet 15 september

Förhandsröstning:

Fram till 11 september på expeditioner i kyrkans församlingar.

Röstkort behövs.

Brevröstning är möjlig.

Budröstning möjlig.

Du röstar i tre val:

Val till kyrkofullmäktige

Val till stiftet

Val till kyrkomötet

Mer info hos Svenska Kyrkan