Facket direkt facketdirekt.nu

LO drar igång valrörelsen - målet är att byta politik

Opinionsbildning På torsdag samlas 500 fackligt aktiva från hela landet på en stor valkonferens i Stockholm. LO-ledningen presenterar en politisk plattform gjord utifrån medlemsundersökningen Mitt Sverige.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Elisabeth Brandt-Ygeman
LOs mål är att få en s-ledd regering efter valet, säger Elisabeth Brandt-Ygeman.

Mobilisering ska leda till S-regering

LOs mål med aktiviteterna under valåret är tydligt - en socialdemokratiskt ledd regering efter valet i september. För att nå dit siktar LO på att mobilisera minst 60 procent av LO-förbundens medlemmar att rösta på Socialdemokraterna - och 50 procent i Europaparlamentsvalet i maj.

Politisk plattform presenteras

En stor enkätundersökning bland medlemmarna ligger till grund för en politisk plattform som presenteras på valkonferensen. Plattformen är själva utgångspunkten för LOs politiska påverkansarbete under supervalåret.   

Intresset för valkonferensen är stort. 500 fackligt aktiva från hela landet deltar.  

- Det känns oerhört roligt att vi blir så många från alla förbund och från alla delar av Sverige, säger LOs valledare Elisabeth Brandt Ygeman.

I förra valet var det bara två av tio förtroendevalda som gjorde en aktiv insats i valrörelsen, en låg siffra som nu ska ändras till det bättre. 

- Det ska bli fler denna gång. Ett sätt är att få fler förtroendevalda att känna sig delaktiga och behövda i själva valarbetet.

Direktkontakt via telefon

Förbunden ansvarar för att nå medlemmarna på arbetsplatserna, men då det blir allt svårare att ha politiska diskussioner på arbetet gör nu LOs valledning en satsning på ringaktiviteter.

- Samtalet på arbetsplatserna i kombination med att vi söker direktkontakt med medlemmarna via telefonsamtal kommer att vara en viktig hörnsten i LOs valarbete, säger Elisabeth Brandt Ygeman.

LO kommer via LO-distrikten att bygga upp ett trettiotal ringcentra runt om i landet. Första samtalsomgången kommer ske under april, då förtroendevalda ska ringas för att uppmanas att vara med i det fackliga valarbetet.

Under valkonferensen varvas information om LOs strategi och kampanjarbete med panelsamtal, tal och frågor till och från deltagarna.

Följ valkonferensen live i LO Play.

Program 6 februari Clarion Hotell Stockholm

10.00, Inledning Tobias Baudin, förste vice ordförande LO

10.15 Konferencier Elisif Elvinsdotter leder valkonferensen

10.40 Panel 1 – Full Sysselsättning - paneldeltagare Anders Ferbe, LO styrelsen, förbundsordförande If Metall och Ingela Edlund andre vice ordförande LO

11.15 Tal av Judith Kirton-Darling, facklig kandidat på brittiska Labours lista till Europaparlamentet

12.00 Lunch

13.00 Tal av Stefan Löfven, partiledare Socialdemokraterna

14.00 Panel 2 - Ett bättre arbetsliv – paneldeltagare Susanna Gideonsson vice ordförande Handelsanställdas förbund och Johan Lindholm LO-styrelsen, ordförande Byggnadsarbetareförbundet

15.10. Panel 3 - En bra och utvecklad välfärd – paneldeltagare Annelie Nordström, LO-styrelsen, ordförande Kommunalarbetareförbundet och Lars Lindgren LO-styrelsen, ordförande Transportarbetareförbundet

16.30 Avslutning av Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande LO

Missa inte att besöka LOs valsajt Bytpolitik14 

eller

Arbetarrörelsens Tankesmedjas och ABFs sajt inför Europaparlamentsvalet. 

Jonas Wall
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.