Facket direkt facketdirekt.nu

LO vill se förändringar i välfärdsstyrningen

Välfärd Drygt ett år har gått sedan LO lämnade ett sammanhållet förslag för hur vinsterna i välfärden ska begränsas, marknadsstyrningen pressas tillbaka och kontrollen över välfärden stärkas. Förslagen baseras på LO-kongressens beslut från 2012.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Foto: Lars Forsstedt

Stoppa marknadsstyrningen

Ett år har gått sedan LO presenterade ett genomgripande program för att stoppa marknadsstyrningen av välfärden. Rapporten konkretiserade LO-kongressens beslut från 2012.

Det senaste året har präglats av opinionsbildning och även direkta samtal med välfärdsaktörer.

Tobias 198 x 297- LOs mål är inte bara att förändra debattklimatet. Vårt mål är också att förändra den praktiska politiken, säger Tobias Baudin, vice ordförande LO.

Människors behov först

LO är kritiskt mot utarmningen av välfärden samt privata vinstutdelningar. I LOs program föreslås en lång rad långtgående förändringar av välfärdsstyrningen för att komma åt problemen: avskaffat LOV, höjda statsbidrag, vinstbegränsning och ett stopp för etableringsfriheten.

- Vi måste få en välfärd värd namnet. För det krävs både mer resurser, men också regleringar av en sektor som inte alltid sätter människors behov i första rummet, avslutar Tobias Baudin.

Tobias Gerdås/LO/SE
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.
Linda Håkansson