Facket direkt facketdirekt.nu

Full sysselsättning LOs viktigaste krav i valet

Opinionsbildning Fler jobb, insatser för ett bättre arbetsliv och en utvecklad välfärd är LOs prioriteringar inför valet. Det framgår av den politiska plattform som presenterades i samband med en facklig valkonferens med deltagare från hela landet.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Full sysselsättning LOs viktigaste krav i valet
Fackligt aktiva från hela landet deltog på valkonferensen i Stockholm. Foto: Christina Jonsson

Byt politik

I LOs politiska plattform är sysselsättningsfrågan högst prioriterad. LOs vice ordförande Tobias Baudin kritiserar regeringen för att vara passiv i frågan.

Tobias Baudin- I dag är det högre arbetslöshet än när regeringen tillträdde och vi har högre arbetslöshet i Sverige än många jämförbara länder i Europa.

- Det vi behöver i Sverige nu är en politik som säger nej till att enbart sänka skatterna och som säger ja till satsningar på jobb och välfärd. Det kräver en ny regering och en statsminister som heter Stefan Löfven!

Lägsta arbetslösheten i EU

LO och Socialdemokraterna har formulerat ett mål för sysselsättningspolitiken.

- Vi har genom en väl utvecklad facklig-politisk samverkan nu ett gemensamt mål. Sverige ska ha EUs lägsta arbetslöshet 2020.

- Vi har gjort det förut och vi kommer att göra det igen!

Vinster i välfärden

I sitt tal tog Tobias Baudin upp frågan om vinster i välfärden.

- Vi behöver en välfärd fri från vinstdrift. Vi behöver en välfärd fri från företag som enbart är där för att tjäna så mycket pengar som möjligt, på så kort tid som möjligt.

- Till de företagen har jag bara ett budskap: snart är det över!

SD är ett rasistiskt parti

LOs vice ordförande beskrev hur ojämlikheten fördjupas och hur den ger näring åt rasismen.

- Människors oro för ökande klyftor och allt sämre välfärd ger rasismen näring, sa Baudin och beskrev SD som ett rasistiskt och löntagarfientligt parti.

- De är inte bara främlingsfientliga, de är arbetarfientliga också. När det läggs motioner i riksdagen om en nollvision mot dödsolyckor på arbetsplatserna då röstar de nej. När det läggs motioner om att stärka och utveckla arbetsmiljöarbetet, då röstar de nej.

- En röst på SD är en röst på en fortsatt moderatledd regering, sa Baudin.

Jobben först

Stefan LöfvenSocialdemokraternas partiledare Stefan Löfven gästade valkonferensen. I talet till de fackliga valarbetarna stod jobben i centrum.

- Vårt gemensamma mål är att ha EUs lägsta arbetslöshet 2020. Det är ett tufft mål och det finns inga mirakellösningar. Taktfast ska vi ta steg för steg till EUs lägsta arbetslöshet och därefter vidare till full sysselsättning.

90-dagarsgaranti för unga

Stefan Löfven menade att det är dags att sluta med angreppen på de arbetslösa och istället ge sig på arbetslösheten. Särskild tonvikt ska läggas på de ungas möjligheter.

- Inom 90 dagar ska varje ung kille och tjej studera eller vara på ett arbete. Unga ska aldrig fastna i långtidsarbetslöshet, sa Löfven.

Bättre arbetsvillkor

Utöver bekämpningen av arbetslösheten listade Stefan Löfven en rad saker som Socialdemokraterna vill genomföra efter en valseger. Det handlar om att stoppa staplingen av visstidsanställningar, att stärka arbetsmiljöarbetet och att göra sjukförsäkringen mänsklig.

- Arbetslivet ska inte krossa drömmar, arbetslivet ska göra det möjligt för människor att förverkliga drömmar!

S-ledaren berörde även frågan om vinster i välfärden.

- Vi ska se till att säkra en världsledande välfärd som icke styrs av vinstintresset utan av medborgarnas intresse.

LOs politiska plattform (pdf)

Jonas Wall
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.