Facket direkt facketdirekt.nu

Medlemmarna stannar i facket

Organisationsfrågor I samband med att den borgerliga regeringen orsakade en höjning av a-kasseavgiften lämnade många facket. Nu har medlemsflykten stannat av och vi kan se en medlemsökning.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Medlemmar i Hotell och Restaurangfacket.
Medlemmar i Hotell och Restaurangfacket.

SCBs Arbetskraftsundersökningarna (AKU) första kvartalet 2013 visar att organisationsgraden för arbetare (de som är medlemmar i ett LO-förbund) har slutat sjunka och har till och med ökat med 0,2 procent. I Stockholm var ökningen 1,4 procent.

Jonas Ivman, ombudsman på LO, jobbar dagligen sedan lång tid med frågor kring organisationsgraden.

– För mig som har förmånen att jobba med de här frågorna kom det inte som någon överraskning att organisationsgraden slutat sjunka men det är skönt att se det svart på vitt. Extra roligt är det att se medlemsökningen i Stockholm. Här har det varit extra motigt och tappet varit som störst.

Sverige är ett av de länder i världen som historiskt sett har haft högst organisationsgrad. Det har gjort att facket varit starkt och haft makt att driva krav och frågor för medlemmarna. 1995 var den fackliga anslutningen i Sverige 88 procent, den högsta anslutningsgraden någonsin.

– Redan siffrorna för 2012 visar att medlemstappet bara var 1 procent. Det är det minsta på 17 år. Prognosen för årets medlemsutveckling är bättre än förra årets resultat.

Det är för tidigt att säga att trenden med den fallande organisationsgraden för arbetare helt har vänt men det vi vet i dag är att den har slutat sjunka.

– Stockholms LO-distrikts långa och envisa kamp har börjat ge resultat. Också LO-förbunden jobbar nu mycket mer målmedvetet, strategiskt och långsiktigt med organisering och medlemsvärvningsfrågor än tidigare, säger Jonas Ivman.

Läs statistik över medlemsantalen för åren 1899-2013.

Christina Jonsson
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.
Foto: Lars Forsstedt