Facket direkt facketdirekt.nu

Rasism strider mot det fackliga löftet

Välfärd LOs andre vice ordförande Ingela Edlund menar att främlingsfientlighet och rasism går emot det fackliga löftet.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Ungdomar
Foto: Lars Forsstedt

Bekämpa främlingsfientlighet på arbetsmarknaden

Rådet för integration i arbetslivet, Ria, som består av samtliga centrala parter på svensk arbetsmarknad arbetar gemensamt för att öka integrationen och bekämpa främlingsfientlighet på svensk arbetsmarknad.

Fredag den 18 oktober genomför Ria en konferens om integration och den svenska modellen och hur främlingsfientlighet och rasism kan bekämpas.

Ingela Edlund, LOs andre vice ordförandeFrån LO medverkar andre vice ordförande, Ingela Edlund som förklarar varför främlingsfientlighet och rasism är ett problem i arbetslivet:

- Det strider mot det fackliga löftet och det är också ett arbetsmiljöproblem om man behandlar människor olika.

- Många arbetsgivare skulle också behöva komma till insikt om att det är ett effektivitetsproblem. Det finns all anledning för alla parter att arbeta mer med denna fråga, säger Ingela.

Alla kan göra något

Efter förra årets kongress har LO förstärkt insatserna mot främlingsfientlighet och rasism genom arbetet med "Alla kan göra något".

- Målsättningen är att ge medlemmarna mod, styrka och kunskap att ta diskussioner utifrån den fackliga värdegrunden. Bland annat erbjuds alla förtroendevalda utbildning.

Oss Alla

LO ställer sig bakom uppropet Oss Alla som publicerades i Aftonbladet och Expressen den 14 september.

- Uppropet startades av människor som vill att våra barn och barnbarn ska få växa upp i ett land där mångfald är en styrka. Det är ett politiskt och religiöst obundet nätverk av människor som vill visa vägen till ett Sverige för oss alla.

- Båda dessa satsningar är exempel på hur viktigt det är att vi tar den här diskussionen och framöver verkligen ställer upp för dem som drabbas av främlingsfientlighet och intolerans.

- Jag hoppas att fredagens konferens innebär att Ria formulerar ett fortsatt arbete tillsammans mellan parterna, avslutar Ingela.

Läs mer

Inför fredagens konferens har medlemmarna i Ria tillsammans skrivit en debattartikel.

Anders Larsson/LO/SE
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.