Facket direkt facketdirekt.nu

Reza Shahabi tillfälligt fri för rehabilitering

Internationellt Människorättsläget i Iran ger skäl till djup oro. LO följer kampen för fackliga aktivisten Reza Shahabi som är tillfälligt fri från fängelset för rehabilitering.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Reza Shahabi tillfälligt fri för rehabilitering
Reza Shahabi tillfälligt fri för rehabilitering

Reza Shahabis öde

LO följer ödet för bland andra Reza Shahabi som är kassör i bussförarförbundet i Teheran. Reza Shahabi avtjänar ett sexårigt fängelsestraff på grund av att han är fackligt aktiv.

Reza Shahabi är efter en komplicerad nack- och ryggoperation tillfälligt fri för rehabilitering. Friheten är villkorad till endast en månad och en stor borgenssumma.

Reza Shahabis fall visar att internationella protester och solidaritetsarbete kan löna sig. Den kortvariga friheten kommer efter hans envisa och långvariga kamp i fängelset som samlat internationellt stöd från bland andra Transportarbetareförbundet i Sverige.

Behov av omvärldens stöd

Mellanöstern är en av de värsta regionerna i världen för fackliga rättigheter. Iran utgör inget undantag.

Den så kallade arabiska våren med krav på demokratiska reformer verkar ha gått regimen i Iran förbi. Den nya presidenten Hassan Rouhani har fått omvärlden att lätta på sanktionerna men att han skulle vara mer tolerant i synen på facklig verksamhet är upp till bevis.

- Den fria och obundna fackföreningsrörelsen i Iran och de fackliga fångarna är i behov av omvärldens stöd och solidaritet, säger LOs ombudsman Leif Isaksson.

- Läget för mänskliga rättigheter i Iran är allvarligt, inte minst situationen för fackligt aktiva i landet. Lärare, bussförare och andra som kräver bättre arbetsvillkor förföljs och riskerar långa fängelsestraff.

Våld och trakasserier

Lagen stadgar att det ska finnas antingen ett företagsråd eller ett islamistiskt arbetarråd på alla arbetsplatser men lagen liksom arbetsgivarna favoriserar det senare. Fackliga rättigheter finns i praktiken inte, även om föreningsfriheten har stöd i konstitutionen.

Regeringen trycker ned all opposition och skyller på hot mot nationens säkerhet. Försök att bilda oberoende fackliga organisationer möts med våld och trakasserier.

- Trots motstånd och risk för repressalier är många arbetstagare engagerade i fackligt arbete och driver fackliga krav, säger Leif Isaksson.

Krav på Iran

LO kräver att Iran respekterar ILOs konventioner om grundläggande mänskliga rättigheter. Vidare uppmanar LO den svenska regeringen och utrikesminister Margot Wallström att genom sina politiska kontakter med regimen i Iran begära frigivning av samtliga fackliga och politiska fångar i landet.

- LO kommer genom sina nationella och internationella kanaler att fortsätta arbeta för frigivning av alla politiska och fackliga fångar i Iran, säger Leif Isaksson.

LO-TCO Biståndsnämnd arrangerar ett samtal på temat Iran och de mänskliga rättigheterna i arbetslivet i Stockholm onsdagen den 26 november klockan 13.00. Samtalet livesänds på You tube.

Läs mer hos LO-TCO Biståndsnämnd.

Läs också tidigare artiklar om Reza Shahabi.

Reine Boström/LO/SE
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.