Fråga facket Fråga facket

SD – inte ett parti som alla andra

Välfärd LO har i dag släppt dokumentärfilmen Sverigedemokraterna - ett parti som alla andra? Filmen är den sista i en större granskning av SD som totalt omfattar fyra filmer. LOs vice ordförande Tobias Baudin menar att SD är ett arbetarfientligt parti med nazistiska rötter.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

SD – inte ett parti som alla andra
SDs förgreningar och rötter är många och mörka.

SD är arbetarfientliga

LO har under hösten synat partiets politik och vad den innebär för Sverige, för välfärden och för anställningstryggheten för LO-medlemmarna.

- SD är ett högerparti och tydligt arbetarfientligt, säger LOs vice ordförande Tobias Baudin.

- Vi har granskat och kartlagt deras budget. Tvärtemot vad de säger vill de dra bort 90 miljarder från den gemensamma välfärden. Det motsvarar 163 000 undersköterskor, 66 000 barnskötare och 61 000 vårdbiträden fram till och med 2019.

På arbetsgivarnas sida

SDs politik slår inte bara mot verksamheter som skolan, sjukvården och äldreomsorgen utan även anställningstryggheten.

- SD vill göra fem undantag i lagens om anställningsskydd i stället för två, som vi fackliga redan tycker är för många. Det stärker arbetsgivarnas maktövertag på de anställdas bekostnad.

Nazistisk bakgrund

Den sista filmen i en serie om fyra tar sikte på SDs bakgrund, deras nazistiska historia. Genom ett omfattande researcharbete i både tyska och svenska arkiv sammanfogas flera viktiga händelser och bilder av SDs samtid och historia.

- Historien visar att SD är ett parti med nazistiska rötter. I filmen framkommer de historiska kopplingarna till dagens parti.

Tidigare filmer

Granskning: Så röstar SD i riksdagen

SDs vinstbluff avslöjad

SD döljer sina nedskärningar i välfärden