Facket direkt facketdirekt.nu

Sydkorea lovar runt och håller tunt

Internationellt Sydkorea lurar och bedrar länder och internationella organisationer om att uppfylla villkor i ingångna avtal, säger LO-ombudsmannen Leif Isaksson med anledning av att den fackliga ledaren YOO Ki-Soo arresterats.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Sydkorea lovar runt och håller tunt
YOO Ki-Soo arresterades på grund av facklig kritik mot den koreanska regeringen efter en färjekatastrof som krävde 300 människoliv.

Arrestering av facklig ledare

Sydkorea fortsätter att motarbeta, trakassera och förfölja facket i landet.

I slutet av maj arresterades YOO Ki-Soo tillsammans med 30 andra fackligt aktiva i samband med fredliga fackliga demonstrationer. YOO Ki-Soo är generalsekreterare i Korean Confederation of Trade Unions (KCTU) som är facklig centralorganisation för arbetarna.

- Sydkorea ses av många som ett snabbt växande föregångsland i Asien och används ofta som en skarp positiv kontrast till den fruktansvärda situationen i Nordkorea.

- I sammanhanget är det viktigt att komma ihåg att Sydkorea tyvärr har en lång och tråkig historia av att misshandla och fängsla fackligt aktiva och på alla sätt försvåra för facklig aktivitet och fackliga organisationer, påminner Leif Isaksson som är ombudsman på LO.

De fredliga demonstrationerna genomfördes för att få den sydkoreanska regeringen att ta på sig ansvaret för färjekatastrofen där nära 300 människor omkom. Det finns anledning att tro att katastrofen var ett faktum på grund av avreglering och bristfällig tillsyn av hälsa och säkerhet inom industrin.

Lovar runt och håller tunt

Demonstrationerna var utan tvekan under skydd av internationell lag och överenskommelser.

- När Sydkorea blev medlemmar i OECD för ett dussin år sedan lovade regeringen att man skulle ratificera ILOs samtliga kärnkonventioner. Landet skulle få en tioårig period för detta med övervakning från OECDs sida.

- Nu har den tiden gått ut och Sydkorea har fortfarande inte skrivit på, upplyser Leif Isaksson.

EU har skrivit ett frihandelsavtal med Sydkorea som trädde i kraft vid halvårskiftet 2012. Det är det första bilaterala avtalet som innehåller ett kapitel om hållbar utveckling.

Avtalet har övervakningskommittéer i Sydkorea och EU.

- Facket ska finnas med, men det har varit svårt att få det att fungera bra. När man skrev på detta avtal lovade Sydkorea återigen att ratificera ILOs samtliga kärnkonventioner, säger Leif Isaksson.

Landet har enbart ratificerat kärnkonventioner angående diskriminering och barnarbete. Det har fortfarande inte ratificerat konventioner om förenings- och organisationsrätt samt konventioner om tvångsarbete.

- Det visar tydligt att Sydkorea inte har några ambitioner att hålla vad man lovat nämligen att följa upp de ekonomiska avtalen med att respektera grundläggande rättigheter för arbetstagare och fackliga organisationer.

- Hur länge ska landet få fortsätta att lura och bedra internationella organisationer och länder som uppfyller villkor i ingångna avtal? frågar Leif Isaksson.

Konservativa vid makten

Sedan valet 2008 då de konservativa vann regeringsmakten har de fackliga organisationerna noterat ökade repressiva åtgärder och hårdare hantering av fackliga medlemmar.

- Arbetsgivare använder systematiskt korttidskontrakt för att hindra anställda att organisera sig fackligt. Uppsagda arbetare får inte fortsätta att vara medlemmar i facket, säger Leif Isaksson.

En lagändring 2010 förbjuder löneutbetalningar från arbetsgivare till dem som är fackliga på heltid.

I oktober förra året bestämde den sydkoreanska regeringen att Korean Teachers and Education Workers Union (KTU) inte har laglig rätt att finnas som facklig organisation. En direkt orsak till detta är att KTU tillåter dem som har förlorat sitt jobb att fortsätta vara medlemmar i organisationen.

Enligt sydkoreansk lagstiftning får inte dem som inte har något jobb vara medlemmar i facket. KTU fortsätter dock att fungera som organisation med stort stöd bland sina medlemmar och andra nationella fack samt internationellt fackligt stöd.

Bifogas: LOs protestnot till Sydkoreas president mot arresteringarna och situationen i landet.

Reine Boström/LO/SE
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.