Facket direkt facketdirekt.nu

Världsfackets kongress: Power to the people

Internationellt John Lennon skanderade Power to the people. Det är också budskapet från Världsfackets kongress. Arbetarnas röst måste bli starkare i världen och för det krävs ökad organisering.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Foto: LO-TCO Biståndsnämnd

Utmaning om 20 miljoner nya medlemmar

Building workers' power var temat på Världsfackets tredje kongress i Berlin. Alla var överens om att den globala fackliga rörelsen behöver växa för att arbetarnas rättigheter och villkor i världen ska kunna stärkas och bli bättre.

- Ni måste anta utmaningen om att organisera 20 miljoner nya medlemmar under de kommande fyra åren, sa ILOs generaldirektör Guy Ryder under kongressen.

Förutom organisering var också bland annat kampen för ökad sysselsättning och rättigheter för migrerande arbetskraft på agendan.

- Den som är arbetslös är fattig. Om arbetet handlar om liv eller död är det inte många som orkar höja sin röst, kräva sina rättigheter och engagera sig fackligt, sa LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson som valdes till en av två biträdande ordföranden i Världsfacket.

Prioriterade områden

Tre prioriterade områden slogs fast under kongressen: Organisering av nya medlemmar, klimathotet och vikten av hållbara jobb samt slutligen fackliga rättigheter och ett stopp för vår tids slavarbete, bland annat kafalasystemet som tillämpas i vissa Gulfstater.

- Där tvingas människor arbeta för svältlöner under slavliknande förhållanden. De jobbar som hembiträden och på byggarbetsplatser, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

- Alldeles för många får betala med sina liv. Vårt mål är att alla länder minst ska följa ILOs kärnkonventioner för mänskliga rättigheter i arbetslivet och att arbetare världen över ska få likvärdiga levnadsförhållanden, fortsätter Karl-Petter Thorwaldsson.

Think globally, act locally

Kongressens delegater har nu åkt hem och nu gäller att sätta handling bakom orden om att bland annat öka organisationsgraden i medlemsländerna. Ett hårt arbete om fler medlemmar i facket väntar alltså på hemmaplan.

Eller för att åter citera John Lennon: Think globally, act locally.

 

Reine Boström/LO/SE
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.