Facket direkt facketdirekt.nu

Vi har råd med välfärden i framtiden

Välfärd I samhällsdebatten talas det ibland om det så kallade demografiska problemet. Sveriges befolkning åldras och frågan är om vi har råd att ta hand om alla äldre i framtiden. En ny rapport från Kommunal menar att vi har det, om bara den politiska viljan finns.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Vi har råd med välfärden i framtiden
Foto: Lars Forsstedt

Framtidens äldreomsorg

Fackförbundet Kommunal, som organiserar en stor del av de anställda i välfärdssektorn, har precis släppt en rapport som handlar om hur äldreomsorgen ska finansieras i framtiden.

Rapporten, som skrivits av Torbjörn Dalin och Tomas Berglund, drar slutsatsen att vi kommer ha råd med välfärden även om 40 år.

Det handlar om politisk vilja

- Utifrån befolkningsutvecklingen finns det ingen fara för finansieringen. Vi har ett hållbart sätt att finansiera välfärden, sa Torbjörn Dalin när han presenterade rapporten på ett seminarium på Kommunals förbundskontor i Stockholm.Torbjörn Dalin

- Det finns ingen ekonomisk naturlag som säger att vår modell inte kommer att hålla i framtiden. Det handlar om politisk vilja.

Stark välfärd även i framtiden

På seminariet deltog även Kristina Mårtensson, samhällspolitisk chef på Kommunal, LOs chefsekonom Ola Pettersson och Bettina Kashefi, chefsekonom på Sveriges kommuner och landsting.

Alla var överens om att även om det finns stora utmaningar för välfärdssystemet så är det möjligt med en stark och solidariskt finansierad välfärd i framtiden.

Fler i arbete

- Jag håller med om att det handlar om politisk vilja och prioriteringar, sa Bettina Kashefi.

Men för att finansiera välfärden kan det behövas fler människor i arbete.

Bettina Kashefi

Sysselsättningen är viktig

- Det viktigaste är sysselsättningen. Man brukar för det mesta prata om höjd pensionsålder. Jag tycker man pratar för mycket om den biten och glömmer bort hela yrkeslivet. 

Ett annat sätt att öka antalet arbetade timmar på är att få ner arbetslösheten. Det tyckte även Ola Pettersson.

- Det är viktigt att vi lägger kraft på full sysselsättning, det skulle betyda mycket för välfärdens finansiering, sa han.Ola Pettersson

De unga måste kunna lita på välfärden

- Den verkliga knäckfrågan är inte demografin, fortsatte han.

I stället lyfte han frågan om tilliten till välfärdssystemet. Om de som är unga i dag ska vara med och finansiera äldreomsorgen måste de kunna lita på att de själva får en bra omsorg när de blir gamla.

Bättre arbetsmiljö

- Jag är övertygad om att vår välfärdsmodell är klok och rationell, men den bygger på tillit, sa Ola Pettersson.

Han påpekade också att en höjd pensionsålder ställer krav på arbetsmiljöförändringar så att fler har möjlighet att jobba längre.

Se hela inslaget i Kommunals webb-tv.

Läs rapporten här.

  Kalle Holmqvist
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.