Fråga facket Fråga facket

Viktigt att veta inför sommarjobbet

Anställningsvillkor Har du fått ditt första sommarjobb? Här är Josefin Johanssons fem viktigaste tips för dig som ska ut på arbetsmarknaden.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Sommarjobbare
Foto: Lars Forsstedt

Har du fått ditt första sommarjobb? Grattis! För de flesta blir det första jobbet en rolig erfarenhet som ger kontakter och erfarenheter inför framtiden. Men det finns vissa saker att tänka på.

Josefin Johansson är LOs ungsekreterare. Här är hennes fem viktigaste tips för dig som är på väg mot ditt första jobb:

LOs ungsekreterare

1. Anställningsbevis!

Vem är du som jobbar och vem är din arbetsgivare? Vad har du för arbetsuppgifter, hur länge ska du jobba och vilken lön ska du få? Vikarierar du för någon? Allt detta ska skrivas ner i ett anställningsbevis – så att både du och arbetsgivaren vet vad som gäller! 

2. Kollektivavtal?

Kollektivavtalet bestämmer vilka regler som gäller på arbetsplatsen. I kollektivavtalet kan du till exempel läsa om ersättningar vid obekväma arbetstider och vilka försäkringar som finns om något skulle hända på arbetet. Är du osäker på om det finns ett kollektivavtal på din arbetsplats? Fråga din chef! 

3. Försäkringar?

Vet du vad som händer om du skulle skada dig medan du arbetar? Om arbetsplatsen har kollektivavtal är du försäkrad när du jobbar. Finns det inget kollektivavtal är det bra att kolla så att det åtminstone finns en sjukdoms- och arbetsskadeförsäkring. Fråga din chef vad som gäller! 

4. Provjobba aldrig gratis!

Om chefen vill att du ska arbeta en kortare period för att prova på jobbet ska du begära ett anställningsbevis och lön för den perioden. Om en arbetsgivare vill att du ska prova på jobbet gratis först, säg nej! Du ska aldrig provjobba utan lön. 

5. Arbetsgivarintyg!

När anställningen är över har du rätt att få ett intyg på vad du har gjort på arbetsplatsen. Intyget kan du använda när du söker andra jobb eller när du skriver CV. Passa också på att fråga om du kan använda din arbetsgivare som referens till nästa jobb.

6. Semesterersättningen!

Oavsett om du jobbat en dag eller en hel sommar har du rätt till semesterersättning på minst 12 procent av lönen. Vid kortare anställningar kan arbetsgivaren betala ut ersättningen varje månad. Annars ska semesterersättningen betalas ut senast en månad efter att du slutat jobba. Kolla på din lönespecifikation om du är osäker! 

Fråga Facket på 020-56 00 56

Har du fler frågor om sommarjobbet? Fråga facket på 020 – 56 00 56. Vi svarar i telefonen på vardagar mellan 09.00 och 18.00. Du kan också chatta med oss på Facebooksidan Fackets hjälptelefon

Facket på sommarjobbet 

Kanske är du en av 50 000 unga som kommer att träffa oss i sommar? I kampanjen Facket på sommarjobbet söker LO upp sommarjobbande ungdomar på deras arbetsplatser och informerar om rättigheter och skyldigheter i arbetslivet. Läs mer om Facket på sommarjobbet här

Clara Bergström
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.