Facket direkt facketdirekt.nu

Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande

Organisationsfrågor Att hålla samman de 14 förbunden i frågor som rör löne- och arbetsvillkor på arbetsmarknaden är LO-ordförandens främsta uppgift. Nu riktar han blicken mot ökad jämlikhet.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Tre viktiga områden i fokus

Karl-Petter Thorwaldsson anger tre områden som är särskilt viktiga för LO att ha fokus på. Det första är kampen för en bättre fungerande arbetsmarknad.

- Arbetslösheten är fortfarande hög även om arbetsmarknaden utvecklas positivt. Stora grupper står långt från arbetsmarknaden. Det gäller att hålla fast vid målet om att Sverige ska ha EUs lägsta arbetslöshet 2020.

- För att kunna möta framtidens utmaningar behöver vi skarpa näringspolitiska förslag. Risken finns att vi tar ut allt för mycket i vinst idag utan att investera i nödvändiga framtidsprojekt.

Kraftsamla för ökad jämlikhet

Det andra fokusområdet är ökad jämlikhet.

- Det är oerhört viktigt att vi slutar säga att Sverige är det land i Europa där klyftorna ökar snabbast. Jag vill att vi så snart möjligt ska kunna säga tvärtom, att Sverige är det land där klyftorna minskar snabbast.

- Jämlikhet handlar i hög grad om jämställdhet. Vi måste se till att faktiskt lyckas med LOs mål att halvera lönegapet mellan kvinnor och män fram till 2028.

Skolan är avgörande

Skolsystemet ska garantera alla som växer upp en god utbildning. Just skolan, menar Karl-Petter Thorwaldsson, är den tredje centrala prioriteringen.

- Skolan är a och o för ett jämlikt samhälle. Vi vet att det är LO-medlemmarnas barn som har sämst tillgång till en bra skolgång. En mer jämlik skola är ett viktigt medskick från kongressen och ett område vi kommer fokusera på med full kraft.

Betydelsen av en s-ledd regering

Med en s-ledd regering får LO en helt annan möjlighet att påverka, säger LOs ordförande. Han tycker att regeringen klarat sig bra med tanke på det svåra parlamentariska läget.

- Stefan Löfven har lyckats väl under rådande omständigheter. Regeringen har visat att man är beredd att satsa stort i välfärden.

- Jag hoppas att vi kommer få se mer av blocköverskridande samarbeten, i stil med de överenskommelser som träffats inom försvars- och energipolitiken.

Internationellt samarbete

Sedan 2014 är Karl-Petter Thorwaldsson biträdande ordförande i Världsfacket (IFS). Han är också ambassadör för ett av FNs globala mål, mål 8, som handlar om anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt.

- Det internationella arbetet ligger mig otroligt varmt om hjärtat. Globaliseringen medför mycket positivt men också svåra utmaningar som vi måste lösa gemensamt. 

Kort om Karl-Petter

Karl-Petter Thorwaldsson

Senaste jobbet: Ordförande för LO 2012-2016, dessförinnan facklig-politisk ombudsman på IF Metall.

Familj: Sambo med Carina, två barn och ett bonusbarn.

Kör: En svensk miljö-Volvo.

Fritidsintresse: Läser mycket. Gillar friluftsliv och trädgårdsarbete.

Anekdot: Åkte Vasaloppet, men bröt i Smågan med 78 kilometer kvar till mål.

Brinner för: Att alla vanliga LO-medlemmar ska få mer makt på arbetsplatserna och över sina egna liv.

Fredagkväll: Sortera tvätt, laga en god middag och umgås med sambon.

Dricker helst: Den egna svartvinbärssaften.

Facebook

Tal och artiklar