Stäng Sök Arkiv Till LO.se

Söker...

Jämlikhet

Sverige har splittrats. Här växer klyftorna snabbare än i något annat jämförbart land. Barn som växer upp bara några mil från varandra lever i helt olika världar, med helt olika förutsättningar och möjligheter i livet.

De senaste 30 åren har trenden pekat åt ett håll. De som haft de bästa förutsättningarna har fått det ännu bättre. De som haft de sämsta förutsättningarna har fått det ännu sämre. Sverige var världens mest jämlika land. Det är vi inte längre.

Klyftorna i vårt land, klassamhället började återigen växa när politikerna glömde landsortens industriarbetare och förortens undersköterskor. De byggde inte längre samhället starkare med rejäla reformer, istället hade de förförts av egoismens idéer. Kvar blev landsort och förort, klassamhället i geografin.

När klasskampen glömdes bort

Stora skillnader i ett samhälle leder till sämre hälsa, till högre kriminalitet, till mer depressioner och ångest. Stora skillnader, det vill säga i klassamhällen, leder till och med till sämre ekonomisk tillväxt. Det är därför ingen slump att när klasskampen glömdes bort fick främlingsfientliga krafter mer luft under vingarna. 

Denna ojämlikhet har drivits på av högerpartier och av starka ekonomiska intressen. Men även vi i arbetarrörelsen har ett ansvar. Även vi har drivit med tidens vindar. Till och med när vindarna blåst högerut. Över hela Europa har partier till vänster gjort sig skyldiga till att klyftorna ökat. Även i Sverige. Även vi. 

Bekämpa de växande samhällsklyftorna

Ska vi vika för populisten och egoismen? Låta barnen växa upp i skilda världar? Eller ska vi ta oss an en historisk uppgift och på riktigt bekämpa de växande samhällsklyftorna?

En bättre framtid för Sverige kräver förändringar på riktigt. Inga småjusteringar på marginalen. Inga förändringar på ytan. Det finns inte längre utrymme för politiska positioneringar eller politiskt spel. Nu krävs hårt arbete. Stora reformer. Nu krävs allvar.

Rejäla reformer för minskade klyftor

Vi ska bryta utvecklingen med ökade klyftor som pågått i mer än 30 år. Vi ska bryta utvecklingen där skolor tillåts gå i konkurs och riskkapitalister tillåts stjäla våra gemensamma tillgångar. Vi ska bryta utvecklingen där det rika fåtalet får skattelättnader och resten av oss ökad otrygghet. Nu är tid att visa mod.

Arbetarrörelsen måste ta vår tids stora frågor om jämlikhet på allvar om vi inte ska bli förbisprungna av verkligheten. Det behövs rejäla reformer som på riktigt minskar klyftorna i vårt land.

Tillsammans klarar vi det. Låt oss börja här och nu.

 

3 min 46 sek

Kopiera länk för delning