Fråga facket Fråga facket

101 klubbordförande i upprop: ”Regeringen vill sänka våra löner”

I ett gemensamt upprop anklagar 101 klubbordförande från samtliga 14 LO-förbund regeringen för att vilja sänka deras löner.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Ett utdrag ur uppropet som publiceras i sin helhet på LOs hemsida: ”Regeringen verkar leva med föreställningen att de arbetslösa själva har valt att bli arbetslösa och har för ”låg arbetsvilja”. Därför ska de straffas med sämre a-kassa och högre skatt. Hur detta skulle leda till fler jobb har regeringen aldrig velat svara på. Svaret kom istället från regeringens eget finanspolitiska råd i våras – fler jobb skapas genom att lönerna sänks!

Tanken är att sänkt skatt för oss som har ett jobb successivt överförs till arbetsgivarna genom att vi kräver lägre löneökningar. På samma sätt är det med a-kassan. Den lägre ersättningen tvingar arbetslösa att acceptera nya jobb till lägre lön.

Regeringen har infört differentierade avgifter i a-kassan. Högst avgift betalar dem som löper störst risk att bli arbetslösa, ofta de lägst avlönade. Därför betalar en hotellstäderska nu 405 kronor i a-kasseavgift medan en läkare betalar 90 kronor. Detta är en upp och nedvänd fördelningspolitik.”

För mer information kontakta LOs pressinformation.