Fråga facket Fråga facket

Jag älskar mitt arbete, men…

Anställningsvillkor I en ny och annorlunda LO-rapport skildras hur det är att befinna sig i utkanten av arbetsmarknaden där otryggheten är stor. Fakta och diagram varvas med medlemmarnas egna berättelser om pressade villkor, rädslan att förlora jobbet och att inte finna en ny plats på arbetsmarknaden.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Torun Carrfors, sjuksköterska och krönikör i Arbetet, kommenterade texterna. Foto: Anders Larsson

”Jag älskar mitt jobb. Men hatar mina förutsättningar. Innan han går på lunch säger min chef att ”gud vad skönt du har det, som får vara ledig och bara glida in och jobba då och då”. Vi lever i olika världar, han och jag. Jag ler trött och säger ”ja. Synd att ledigheten inte betalar hyran.” 

Ur ”Att inte äga sin egen tid” av Sofi Larsdotter.

Berätta om ditt liv

Under åren 2011 till 2013 har LOs förbundsgemensamma projekt Arbetsmarknaden efter krisen i fem rapporter belyst hur Sverige ska nå tillbaka till full sysselsättning utan att göra avkall på en jämn inkomstfördelning.

En del av projektet var skrivarkampanjen ”Berätta om ditt liv”, i samarbete med ABF och Föreningen Arbetarskrivare. Syftet har varit att få fackliga medlemmars egna skildringar av arbetslivet, för att förstärka och levandegöra det som i tidigare rapporter skildrats genom forskning och statistik.

- I denna rapport ligger fokus på att ge röst åt de personliga upplevelserna, genom att presentera ett urval av de berättelser som kommit in genom skrivarkampanjen, säger Ulrika Vedin, en av projektledarna bakom Arbetsmarknaden efter krisen.

Ladda ner rapporten ”Jag älskar mitt arbete, men …” eller beställ den på LO Distribution.