Fråga facket Fråga facket

Arbetarkvinnor värst drabbade av visstids- och deltidsproblematik.

Var fjärde arbetarkvinna är  tidsbegränsat anställd och över hälften av alla kvinnor i arbetaryrken jobbar deltid. Det visar LOs rapport ”Anställningsformer och arbetstider 2017”.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Rapporten visar att det är de mest osäkra formerna av tidsbegränsade anställningar som ökat mest på bekostnad av den mer förutsägbara vikariatsanställningen. 1990 var 42 000 behovs- och timanställda. 2016 hade 262 000 personer en sådan typ av anställning.

- Att över en kvarts miljon människor har så otrygga anställningar så att de inte vet om de kommer få tillräckligt med jobb för att ha råd att betala mat och hyra är inget annat än en skandal , säger LOs avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

I rapporten redovisas det också hur det ser ut när det gäller deltids- och heltidsarbete. Deltidsanställningar är betydligt vanligare bland arbetare än bland tjänstemän. Allra vanligast är det bland arbetarkvinnor där mer än hälften har en deltidsanställning.

- Tyvärr så är det sällan ett fritt val att jobba deltid. Antingen så erbjuder inte arbetsgivarna heltid eller så har man ett så tungt jobb så man inte orkar jobba heltid. Det måste bli en ändring på det för så här kan vi inte fortsätta ha det, säger Torbjörn Johansson.

Läs hela rapporten här