Fråga facket Fråga facket

Dramatiskt ras för rasistsajter i sociala medier

De rasistiska sajternas delningsmakt har minskat dramatiskt. Svenskarnas intresse av att sprida, kommentera och gillamarkera material från SD-anknutna, ofta rasistiska, sajter minskar kraftigt. Spridningen i sociala medier har minskat med nära 75 procent sedan november förra året. Detta visar en granskning av LO.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

- SD-anknutna, ofta rasistiska webbsidor har fått sitt genomslag genom att innehållet delats flitigt i sociala medier, säger Johan Ulvenlöv, ansvarig för strategi och opinion i digitala medier på LO. Vi har sett att de här webbsidorna inte drar sig för att snedvrida verkligheten och till och med ljuga för att få ut sitt budskap. Därför är det glädjande att se hur deras delningsmakt har minskat sedan toppen i november.

I november 2015 genererade de här webbplatserna tillsammans närmare en halv miljon reaktioner i sociala medier. Delningar, gilla-markeringar och kommentarer på Facebook stod för en stor del av statistiken men även inlägg på Twitter och Linkedin fanns med. Om man jämför antal reaktioner i november 2015 och maj 2016 ser man att intresset för att dela dessa sajters material sjunkit drastiskt. Under maj visar motsvarande mätning på drygt 130 000 reaktioner. Det är en minskning med nära 75 procent.

Undersökningen är genomförd genom en mätning av alla reaktioner månadsvis på Facebook, Twitter och Linkedin. De webbsidor som ingår i mätningen är Avpixlat, Fria Tider, Dispatch International, Samtiden, Nyheter Idag och Exponerat.

De analyserade webbplatserna publicerar ett 30-tal artiklar gemensamt dagligen. Totalt ingår 9 424 artiklar i undersökningen.