Fråga facket Fråga facket

Efter huvudavtalet Ökad samsyn mellan PTK och LO

Under senvåren misslyckades arbetsmarknadens parter med att förhandla fram ett nytt huvudavtal. Istället kom PTK och LO att stå varandra närmare än någonsin. Under ett seminarium i Almedalen befäste PTKs förhandlingschef Lars-Bonny Ramstedt och LOs avtalssekreterare Per Bard ambitionen att i fortsättningen lägga gemensamma avtalskrav där så är möjligt.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

- I en extrem lågkonjunktur och inför en till synes mycket besvärlig avtalsrörelse behövs den svenska modellen mer än någonsin. Vi är beredda att fortsätta förhandlingarna om ett nytt huvudavtal, säger Lars-Bonny Ramstedt.

- Arbetsgivaren försöker skapa en myt om att ungdomsarbetslösheten höga nivå grundar sig på turordningsregler. Det är retoriskt trams eftersom arbetsgivarna har valt att anställa fler unga på visstidsanställningar. Ungdomarna bli därmed en konjunkturregulator i kristider som får lämna arbetsplatsen först. Detta är en viktig gemensam fråga att lösa, sade Per Bardh.

Under Almedalsveckan har det lagts förslag på att införa lärlingssystem. PTK och LO välkomnar alla förslag som stimulerar unga människor till att få arbetslivserfarenhet.

- Ett förslag är att ta bort arbetsgivaravgifterna under trainee- eller lärlingsperioden. Ungdomarna kan då få en lön som det går att leva på samtidigt som kostnaderna för arbetsgivarna begränsas, säger Lars-Bonny Ramstedt.

- Vi är beredda att träffa avtal i första hand, men om arbetsgivarna inte är beredda till detta utesluter jag inte att vi tvingas att gå till en framtida röd regering, sade Per Bardh.

Ytterligare information PTK: Kontakta Jonas Mellqvist på telefon 070-786 54 58 LO: Kontakta LOs pressjour på telefon 08-24 49 59