Fråga facket Fråga facket

EU ger rätt att kräva kollektivavtal

Anställningsvillkor Europaparlamentet har idag med stor majoritet röstat för tre nya EU-direktiv om offentlig upphandling. De nya direktiven gör det möjligt att på ett helt annat sätt än tidigare ställa krav på miljö- och sociala hänsyn när kommuner och myndigheter upphandlar varor och tjänster. Inte minst rätten att kräva kollektivavtal.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

- Det är glädjande att Europaparlamentet hörsammat LOs krav på att kollektivavtal ska kunna krävas vid offentlig upphandling. Detta borgar för en konkurrensneutral upphandling som präglas av ordning och reda och schyssta arbets- och anställningsförhållanden, säger LOs andre vice ordförande Ingela Edlund.

De nya EU-direktiven gör det också möjligt att kräva att ILO:s kärnkonventioner respekteras fullt ut och att de arbetsrättsliga lagar och kollektivavtal som gäller där arbetet utförs efterlevs. Det blir även möjligt att ställa krav på sysselsättningsfrämjande åtgärder.

- Det är självklart att det offentliga har ett särskilt ansvar för att bekämpa arbetslösheten, inte minst den skenande ungdomsarbetslösheten. Här kan offentlig upphandling användas för att se till att ungdomar får en meningsfull sysselsättning och utbildning, säger Ingela Edlund.

LO välkomnar dessutom att det nu på ett tydligt sätt blir möjligt att ställa hållbara miljökrav i samband med offentlig upphandling.

- Nu är det upp till regeringen att gå från ord till handling och i den svenska implementeringen ställa krav på kollektivavtal vid offentlig upphandling. Dessutom måste regeringen värna vår gemensamma miljö genom rätten att ställa hållbara och miljömässiga krav, säger Ingela Edlund.