Fråga facket Fråga facket

Europafackets ordförande Wanja Lundby-Wedin: - Låt fack och arbetsgivare själva sköta lönebildningen

– Lönebildningen sköts bäst av arbetsmarknadens parter. Det är därför orimligt att som nu föreslås, ge EU-kommissionen inflytande över lönenivåer och förhandlingssystem. EU-toppmötet måste visa att det står upp för Lissabonfördraget och dess respekt för parternas rätt att själva komma överens om löner och arbetsvillkor och avvisa förslaget. Det sa Wanja Lundby-Wedin när hon idag träffade ordförandena för bland annat EU-kommissionen och Europeiska rådet.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Wanja Lundby-Wedin framförde också kritik mot att förslaget om ekonomisk styrning i huvudsak innebär försämringar som drabbar löntagarna.

– Trots att den ekonomiska krisen i huvudsak har orsakats av finansmarknaderna, är förslagen till åtgärder i huvudsak inriktade på försämrade villkor för löntagarna. Nu pressas löntagarna i flera europeiska länder av krav på lägre löner, höjd pensionsåldern och försämrade arbetslöshetsförsäkringar. Sådana åtstramningspaket är inte bara orättvisa, de riskerar dessutom att försämra tillväxten och förvärra situationen, säger Wanja Lundby-Wedin.

För mer information kontakta LOs pressinformation