Fråga facket Fråga facket

Facket besöker ungdomar på sommarjobbet

Nu drar LOs årliga kampanj om sommarjobb igång. Under parollen #najsjobb söker LO, under veckorna 26-30, upp sommarjobbande ungdomar på deras arbetsplatser runt om i landet. Syftet är att informera om rättigheter och skyldigheter i arbetslivet.     


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Sommarjobbare och extrajobbare hör till dem som ofta råkar illa ut på arbetsmarknaden. Oklara arbetsförhållanden, för låga eller helt uteblivna löner, svartjobb och gratis provjobb är bara några exempel på svårigheter som drabbar dem. 
  Vi vill ge unga kunskap om att lika villkor på jobbet ska gälla även för dem. Men vi vet också att många tycker att det är svårt att våga ta för sig av sådant de faktiskt har rätt till. Därför vill vi också vara där och ge stöd och pepp, säger LOs ungsekreterare Josefin Johansson. 

Facket finns också på plats på festivaler och events som samlar många unga. Sammanlagt kommer man att besöka cirka 10 000 arbetsplatser och samtala med mer än 50 000 unga.
  

Fackets hjälptelefon ger gratis hjälp 
En annan viktig del av LOs sommarkampanj är Fackets hjälptelefon. Dit kan alla ringa helt gratis. Hjälptelefonen har funnits i över 20 år och har genom åren hjälpt tusentals ungdomar som ringt in.  

Telefonnumret till Fackets hjälptelefon är 020 – 56 00 56 och telefonen är öppen vardagar mellan 09.00 och 16.00. Det går också bra att ställa en fråga på Fackets hjälptelefons Facebook-sida  

Arbetsplatsbesök från norr till söder  
Kampanjen besöker alla LO-distrikt i Sverige. Här hittar du kontaktuppgifter till respektive distrikt