Fråga facket Fråga facket

Facket på sommarjobbet räddning för många

Kollektivavtal Nu drar LOs årliga kampanj ”Facket på sommarjobbet”, igång. Under kampanjen söker LO upp sommarjobbande ungdomar på deras arbetsplatser och informerar om rättigheter och skyldigheter i arbetslivet. 


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Uteblivna löner och svartjobb

Sommarjobbare och extrajobbare hör till dem som ofta råkar illa ut på arbetsmarknaden. Oklara arbetsförhållanden, för låga eller helt uteblivna löner, svartjobb och gratis provjobb är bara några svårigheter som ofta drabbar dem.

Under sommarmånaderna besöker LO-distrikten runt om i landet arbetsplatser där många ungdomar jobbar. Facket finns även på plats på festivaler och andra events som samlar många unga.

- Sammanlagt besöker vi cirka 10 000 arbetsplatser och träffar mellan 40 000 och 50 000 ungdomar varje sommar, säger Malin Norberg, LOs ungdomssekreterare.

Fackets hjälptelefon

En viktig del av LOs sommarkampanj är Fackets hjälptelefon. Dit kan alla ringa helt gratis. Hjälptelefonen har funnits i över 20 år och har genom åren hjälpt tusentals ungdomar som ringt in.

- Den vanligaste frågan handlar om lönen. Andra frågor rör ofta anställningsvillkor, så kallande solskensavtal och gratis provjobb har blivit väldigt mycket vanligare på senare år. Många tror att de är skyldiga att acceptera sådant, vilket de verkligen inte är, säger Malin Norberg.  

Telefonnumret till Fackets hjälptelefon är 020-56 00 56 och telefonen är öppen vardagar mellan 9:00 och 18:00. Det går också bra att ställa en fråga på LO Ungs hemsida.