Fråga facket Fråga facket

Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris till Anneli Jordahl.

Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris år 2017 på 125 000 kronor tilldelas författaren Anneli Jordahl med följande motivering


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

2017 års Ivar Lo-pris går till Anneli Jordahl, vars författarskap utgör en ständigt fördjupande undersökning av individers och kollektivs klassidentitet. Författaren är en mångbottnad gestaltare, som med nya uttrycksformer förenar fiktion och dokumentation. Efter verk som ”Klass - är du fin nog?” och romaner som utgår från Ellen Key eller den egna modern har Anneli Jordahl givit ut ”Som hundarna i Lafayette Park”, en modern arbetarroman som hjälper oss att förstå sambandet mellan klass, genus och etnicitet.

Anneli Jordahl, född 1960 i Östersund, är författare, litteraturkritiker och föreläsare. Efter uppmärksammad sakprosa som Klass är du fin nog? (2003) och Att besegra fru J (2006) romandebuterade hon 2009 med Jag skulle vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet). Hennes senaste roman är Som hundarna i Lafayette Park.

Prisutdelningen sker på Ivar Lo-Johanssons födelsedag den 23 februari 2017. Tid och plats meddelas senare.

Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris instiftades 1986 och delas ut årligen. Det har till syfte att stödja och stimulera litteratur som kommer ur arbetarnas egna led och som för vidare den realistiska tradition som bar upp Ivar Lo-Johanssons författarskap.

Se vidare: http://www.ivarlopriset.se/om-priset/

För ytterligare information kontakta Mats Erikson, LO, tel 070-655 2546 eller mats.erikson@lo.se