Fråga facket Fråga facket

Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris till Majgull Axelsson

Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris år 2015 på 125 000 kronor tilldelas författaren Majgull Axelsson med följande motivering:


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

För ett författarskap som utifrån en solidarisk grundsyn utgör en gestaltande undersökning av orättvisors uttryck och ursprung. Majgull Axelsson återkommer till kvinnors utsatthet, hur sambandet klass – kön präglar människan. Romanen Jag heter inte Miriam delar motiv och ämne med ett viktigt skede i Ivar Lo-Johanssons gärning och vidgar därtill perspektivet om romernas situation. Med sitt globala perspektiv har flera av Majgulls verk de kännetecken som Ivar Lo tillskrev kollektivromanen. Majgull Axelsson ger röst, kropp och temperament åt människor som är fångna av materiella och existentiella ojämlika betingelser.

Majgull Axelsson är född 1947 och uppvuxen i Nässjö. Hon var under flera år verksam som journalist, bland annat i fackförbundspressen, och är idag en av Sveriges mest betydande författare. Majgull Axelssons författarskap omfattar såväl facklitteratur som skönlitteratur och dramatik.

Prisutdelningen sker på Ivar Lo-Johanssons födelsedag den 23 februari 2015. Tid och plats meddelas senare.
Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris instiftades 1986 och delas ut årligen. Det har till syfte att stödja och stimulera arbetarlitteraturen och den realistiska tradition som bar upp Ivar Lo-Johanssons författarskap. Se vidare:
http://www.ivarlopriset.se/om-priset/

För ytterligare information kontakta Mats Erikson, LO, tel 070-655 2546