Fråga facket Fråga facket

Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris till Susanna Alakoski

Opinionsbildning Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris år 2014 på 125 000 kronor tilldelas författaren Susanna Alakoski.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Fackets Ivar Lo-pristagare 2014 Foto: Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Motivering:

"För ett författarskap som ger röst, plats och därmed upprättelse åt de mest utsatta människorna i det svenska klassamhället. Susanna Alakoskis verk från debuten med Svinalängorna (2006) och framåt visar på en konsekvent solidaritet med fattiga och föraktade, byggd på en sällsynt kombination av självupplevd erfarenhet och tillämpad inlevelseförmåga, uttryckt i ett språk med fängslande undertext. Skildringen i Oktober i Fattigsverige (2012), i det som till det yttre är en dagboksroman, stegras till händelser och scener som inte lämnar någon oberörd. Med Susanna Alakoskis episka kortprosa når svensk arbetarlitteratur en estetisk och formmässig nydaning."

Susanna Alakoski är född 1962 i Finland men uppvuxen i Skåne. Hon debuterade 2006 med Svinalängorna och har därefter bland annat givit ut romanen Håpas du trifs bra i fengelset. Hon har även skrivit barnböckerna Dagens Harri, Guldfisken och Dagens Skräckis.

Prisutdelningen sker på Ivar Lo-Johanssons födelsedag den 23 februari 2014. Tid och plats meddelas senare.

Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris instiftades 1986 och delas ut årligen. Det har till syfte att stödja och stimulera litteratur som kommer ur arbetarnas egna led och som för vidare den realistiska tradition som bar upp Ivar Lo-Johanssons författarskap.

För ytterligare information kontakta Mats Erikson, LO, tel 070-655 2546