Fråga facket Fråga facket

Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris till Sven Olov Karlsson


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Författaren Sven Olov Karlsson
Foto: Trons/Natur & Kultur

Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris 2018 tilldelas författaren Sven Olov Karlsson med följande motivering:

För ett författarskap som med skildringar av arbetets landskap och landskapets arbeten går under huden på människor.  Han förenar empati med distans, humor med tragik genom ett personligt uttryck som får undertexten att vibrera och läsaren att agera. Det senare kännetecknar inte minst reportageboken Brandvakten, ett verk som liksom Sven Olov Karlssons tidigare böcker verkar i Ivar Lo-Johanssons anda.

Sven Olov Karlsson föddes 1971 i Norberg och debuterade 2003 med romanen Italienaren. Den följdes senare av romanerna Amerikahuset och Porslinsfasaderna samt novellsamlingen Västmanland. Tillsammans med fotografen Philip Pereira dos Reis har Sven Olov Karlsson också gett ut de två reportageböckerna Svenska ödehus 1 och 2. Hans senaste verk är den uppmärksammande reportageboken Brandvakten, om den stora skogsbranden i Västmanland 2014. Sven Olov Karlsson är också verksam som frilansjournalist, krönikör och recensent.

Prisutdelningen sker på Ivar Lo-Johanssons födelsedag den 23 februari 2018.

Tid och plats meddelas senare.

Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris är ett av Sveriges största litterära priser och instiftades 1986. Det har till syfte att stödja och stimulera litteratur som för vidare den realistiska tradition som bar upp Ivar Lo-Johanssons författarskap. Prissumman är 125 000 kronor.

Läs mer på Ivar Lo-prisets hemsida