Fråga facket Fråga facket

Färre kvinnor än män har råd att åka på semester

Välfärd Semester är inte bara en klassfråga, det handlar också om kön.  Kvinnor har genomgående mer sällan än män gjort en semesterresa eller haft tillgång till fritidshus eller husvagn. Sämst ställt är det för arbetarkvinnorna. Bara var tredje, eller 32 procent, kunde åka på semester förra sommaren.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Det framgår av LOs rapport Semester- och fritidsvanor för arbetare och tjänstemän år 2013 som publiceras idag, onsdag.

– Rapporten visar att inte mycket har hänt på 30 år. Att ha möjlighet till en aktiv semester är lika mycket en klassfråga i dag som år 1984. Ännu värre är att det fortfarande är en könsfråga. Och LO-kvinnorna har det tuffast, säger Tobias Baudin, LOs vice ordförande.

Nästan var tredje arbetare, eller 30 procent, har varken gjort en semesterresa eller haft tillgång till fritidshus eller husvagn det senaste året. Bland tjänstemän gäller detta 14 procent.

Samtidigt visar rapporten att en större andel av kvinnorna än männen inte har åkt på semester. Det gäller 32 procent av arbetarkvinnorna och 15 procent av kvinnliga tjänstemän. Motsvarande bland männen är 27 respektive 14 procent.

En trolig förklaring är att kvinnor tjänar omkring 4 800 kronor mindre i månaden än män gör. Om de jobbar heltid. För deltidsarbetande är löneskillnaden ännu större.

– Många lågavlönade och deltidsarbetande kvinnor är dessutom ensamstående med barn och hör till dem som kanske allra mest skulle behöva komma ifrån och göra en semesterresa, säger Tobias Baudin.