Fråga facket Fråga facket

Josefine Krantz får priset Årets fackliga hjältedåd

Organisationsfrågor 2019 års pris för Årets fackliga hjältedåd tilldelas Josefine Krantz från Svenska Målareförbundet. Hon får utmärkelsen bland annat för att sin kamp för ett jämställt Målareförbund och fler jämställda arbetsplatser.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Foto: Isabelle Ljungberg

Människors drömmar ska inte hindras av strukturer

Varje år delar LO Ung ut ett pris till en person eller grupp som gjort en betydande insats inom fackföreningsrörelsen. Årets pristagare är målaren Josefine Krantz från Kumla:

- Det känns overkligt att ha fått denna utmärkelse. Lite som att få den där presenten man alltid önskat sig, men knappt vågat drömma om.

- När jag började se de samhällsstrukturer vi har förstod jag att vår kamp för jämlikhet inte räcker till. Det är fortfarande grupper som hamnar efter. Då måste det finnas några som fightas lite extra för dem. För mig har det känts naturligt att ta den fighten. Människors drömmar och förutsättningar ska inte hindras av föråldrade strukturer, säger Josefine Krantz. 

LOs ungsekreterare Josefin Johansson kommenterar juryns val av vinnare: 

- Josefine Krantz är en mycket värdig vinnare. Med sitt mod och engagemang, för fackliga frågor och allas lika värde och rätt, är hon en stor inspirationskälla för många.

Juryns motivering till Årets fackliga hjältedåd 2019:

"Josefine har genom sitt aktiva arbete för att rättfärdiga ett jämställt Målareförbund och fler jämställda arbetsplatser, bidragit till ett ökat medvetande hos förbundets gemensamma medlemskår. Att aldrig vara tyst – att bara tala. Att aldrig sitta still – bara vara aktiv, verkar vara Josefines drivkraft. Hennes tilltro och attityd bidrar varje dag till förbättringar och för sitt hårda arbete har hon bland annat utsetts till nationell talesperson för MIRA i målareförbundet samt utnämnts till vice ordförande i Europeiska Bygg och Träfederationens kvinnokommitté. Josefine har en vilja och en stark förmåga att få med andra i det fackliga arbetet. Hennes arbete sker många gånger i det fördolda, men nu behöver det lyftas till ytan då hennes insatser inte tar slut, utan bara fortsätter framåt."

Juryn som har utsett vinnaren är Berit Müllerström, LO, Monica Widman Lundmark, ABF och Ola Palmgren, SSU.