Fråga facket Fråga facket

Karl-Petter Thorwaldsson: Dags att vända utvecklingen i den svenska skolan!

- Den viktigaste frågan för LO de kommande åren är ökad jämlikhet.  Det är ett arbete som måste börja redan i skolan. Skolan ska kompensera för skillnader som barn bär med sig hemifrån. Men så är det inte i Sverige längre, och det är LO-medlemmarnas barn som drabbar hårdast. Det är dags att vända utvecklingen i den svenska skolan!


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Det sade LOs omvalde ordförande Karl-Petter Thorwaldsson när han under söndagen talade till LOs kongress. Han fortsatte:

– Den långvariga krisen för svensk skola sammanfaller med att vi utsatt den för ett nyliberalt experiment. Sverige är nu det enda land i världen som tillåter privata företag att driva skattefinansierade skolor som vilka affärsföretag som helst, och plocka ut vinster från verksamheten.

– Vinstjakten bidrar till segregation och till lägre kvalitet. Företagen vill tjäna pengar genom att locka till sig eleverna med de minsta behoven.  Och minska kostnaderna för personal, lokaler och utrustning.  Det krävs ett målmedvetet arbete för att höja kunskapskvalitén och för att säkra likvärdigheten i skolan!