Fråga facket Fråga facket

LO: Arbetares villkor i världen påverkar oss alla

Internationellt LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson deltar vid Världsfackets, IFS, kongress som inleds på söndag den 18 maj i Berlin. Temat för kongressen är ”Building worker’s powers”. Under veckan presenteras den årliga rapporten om kränkningar av fackliga rättigheter och listan över världens sämsta länder att arbeta i. En omröstning kommer också att hållas om ”Världens sämsta chef”.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

– Jag reser till Berlin för att försöka bidra till att arbetare över hela världen får bättre villkor. Konkurrensen om löner och arbetsvillkor i olika länder påverkar oss alla. Där facket är tillbakatryckt har arbetare svårt att hävda sina rättigheter. Det gör det också svårt för oss att hävda vår styrka, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Därför är rätten att organisera sig fackligt en av de viktigaste frågorna under kongressen. Men också kampen för ökad sysselsättning och för bättre rättigheter för migrerande arbetskraft.

– Den som är arbetslös är fattig. Om arbetet handlar om liv eller död är det inte många som orkar höja sin röst, kräva sina rättigheter och engagera sig fackligt, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Under vintern har rapporter avslöjat hur arbetare från länder som Nepal, Pakistan och Indien hänsynslöst utnyttjas i några av världens rikaste länder, bland annat Qatar.

– De tvingas arbeta för svältlöner under slavliknande förhållanden, som hembiträden och på byggen. Alldeles för många får betala med sina liv. Vårt mål är att alla länder minst ska följa ILO:s kärnkonventioner för mänskliga rättigheter i arbetslivet och att arbetare världen över ska få värdiga levnadsförhållanden, säger Thorwaldsson.

LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är nominerad till posten som en av två ställföreträdande ordförande i IFS. Valet hålls på fredag den 23 maj.

Hör Karl-Petter Thorwaldsson berätta mer.

Världsfackets kongressida.