Fråga facket Fråga facket

LO-förbunden varslar om konflikt på Samhall

Kollektivavtal LO-förbunden varslar om konflikt när det gäller avtalet för Samhallanställda. Enligt LO handlar det om att Almega återigen inte vill gå med på den låglönesatsning som fack och arbetsgivare har kommit överens om i de andra avtalen i årets avtalsrörelse.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Arbetskamrater
Foto: Lars Forsstedt

Diskussionerna med arbetsgivarna har varit tuffa, enligt Ann-Marie Stenberg, ansvarig för de sju LO-förbundens förhandlingar. Men hon menar att man inte kommer längre i diskussionerna med Almega, och LO-förbunden ser därför ingen annan utväg än att lägga ett varsel.

– Vi accepterar inte att Almega förvägrar de lågt avlönade Samhallanställda den låglönesatsning som är norm i övriga avtal. Därför tar vi strid för att också Samhalls anställda ska få ta del av låglönesatsningen som alla andra branscher har fått, säger Ann-Marie Stenberg.

Om Almega och LO-förbunden inte kommer överens före den 12 oktober kommer konfliktåtgärder, som bland annat övertids- och nyanställningsblockad, att bryta ut. Om man inte kommer överens före den 17 oktober kommer strejk att utbryta.

Ladda ner Uppsägning av kollektivavtal samt varsel om stridsåtgärder (pdf