Fråga facket Fråga facket

LO går fram med gemensamma krav i avtalsrörelsen

LO har idag enats om att ställa gemensamma lönekrav inför avtalsrörelsen 2017. Kraven innehåller bland annat en extra satsning på de som tjänar minst, något som kommer att omfatta hälften av alla LO-kvinnor.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

LOs samtliga 14 förbund har kommit överens om gemensamma krav inför avtalsrörelsen 2017. Det beslutades under onsdagen på LOs representantskapsmöte.

- Det är ett starkt och enat LO som nu går fram med gemensamma krav. LO-förbunden har gjort ett mycket bra jobb, säger LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

De gemensamma kraven innebär bland annat en låglönesatsning vilket betyder att de i LO-kollektivet som tjänar minst kommer att få ett extra påslag i kronor.

Utöver låglönesatsningen har LO-förbunden enats om att göra en utredning som bland annat ska ta fram konkreta förslag om hur man kan komma till rätta med missbruket av tillfälliga anställningar.

- Vi är mycket glada över att vi nu enats om gemensamma krav inför avtalsrörelsen. Tillsammans är vi starka. Med 1,5 miljoner medlemmar i ryggen blir det svårt att ignorera våra krav, säger Karl-Petter Thorwaldsson.